Devetoro vrata za Hram Svetog Save plaćeno 1,7 miliona evra

Za ovaj višemilionski ugovor Nakić nije tražio odobrenje Sinoda, niti mu je takva nabavka odobrena

09. feb 2021

Za izradu devetoro ulaznih vrata (troje velikih i šest malih) od bronze na Hramu Svetog Save u Beogradu, Srpska pravoslavna crkva platila je prošle godine nemačkoj fabrici Strassacker Project gmbH&CO.KG čak 1.723.000 evra.

Dokument kojim je sklopljen ugovor potpisao je Dejan Nakić, sekretar pokojnog patrijarha Irineja direktno sa nemačkom firmom, a prema saznanjima našeg lista, on je to učinio bez znanja Sinoda SPC.

Izvor Danasa iz vrha SPC tvrdi da je Nakić sklopio sporazum i bez znanja samog patrijarha Irineja, kao i da posao izrade vrata nije ponuđen nijednoj drugoj livnici. Vlasnik jedne umetničke livnice u Srbiji rekao nam je da su vrata preplaćena, i da bi bilo koja livnica kod nas mogla da obavi isti posao za znatno nižu sumu.

– Puno faktora određuje cenu bronzanih vrata. Tu su dimenzije, umetnički detalji… međutim, video sam vrata na Hramu i tvrdim da su ona preplaćena – rekao nam je naš sagovornik koji je insistirao na anonimnosti.

U ugovoru koji je Nakić potpisao 29. januara 2020, a u koji je Danas imao uvid, piše da je postignuta cena za devet ulaznih vrata od bronze za 1.72 miliona evra, da je odmah isplaćeno milion evra kao avans a ostatak od 723.000 krajem prošle godine.

U dokumentu se takođe navodi da će ovaj posao obezbediti nemačkoj fabrici referencu za urađen posao u Srbiji. Za ovaj višemilionski ugovor Nakić nije tražio odobrenje Sinoda, niti mu je takva nabavka odobrena.

Nije bilo ni više ponuđača, već je izabrana jedna firma, a nepoznato je i kojom metodologijom je izabrana.

Naš izvor takođe tvrdi da je sekretar Nakić jedna od osoba koja je pozivajući se na pokojnog patrijarha potpisivala različite ugovore, ne poštujući proceduru da velike nabavke potvrđuje Sinod.

Nakić je osoba koja u SPC upravlja velikim novcem, a pored Stefana Šarića (koji je duhovnik ministra Nikole Selakovića) bio je zadužen za sve transakcije između SPC i državnih organa Srbije. Selaković je, sa druge strane, zadužen za transakcije novca od strane države ka SPC. Samo prošle godine Vlada Srbije je za Hram dala više desetina miliona evra.

U julu prošle godine za radove na hramu Vlada je iz budžetskih rezervi (neplanirana sredstva) dotirala SPC milijardu dinara, što je izazvalo veliki revolt u javnosti jer su se tih dana pored borbe sa koronom, lekari borili i sa nedostatkom opreme i medicinskih sredstava, radeći u krajnje nehumanim uslovima, a pacijenti pregledali po šatorima.

Gluva na kritike, Vlada Srbije je ponovo, u novembru prošle godine, dala SPC dodatnih 200 miliona dinara za Hram.

Samo u poslednje tri i po godine Vlada je iz državne kase za izgradnju Hrama Svetog Save izdvojila oko 43 miliona evra, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić se pohvalio da niko kao ova vlast nije toliko pomogao Srpsku pravoslavnu crkvu u poslednjih 50 godina. Brojni najviši crkveni velikodostojnici pisali su hvalospeve Vučiću, neki ga čak upoređujući sa Isusom Hristom.

Ni predsednik Srbije nije nem kada su episkopi u pitanju, te oštro reaguje na svaku kritiku (iako je ona retka i dolazi od strane malobrojnih) a oni koji su na njegovom udaru kasnije postaju mete najogavnijih tabloidnih kampanja.

Stoga i ne čudi da su aktivnosti vlasti ka Crkvi, prvenstveno finansijske, bile pojačane u izbornoj godini, kao i sada, neposredno pred izbor novog patrijarha, koji bi trebalo da se održi 18. februara.

Članovi Sabora neće birati samo novog poglavara, već i onog ko će održati dobar odnos sa državom.

Kontrola novca u SPC je takođe veliki zadatak pred novim patrijarhom jer je priliv uglavnom gotovinski te krađa može dugo vremena da prolazi nekažnjeno, što potvrđuju primeri iz prošlosti.

Jedan od njih je i slučaj Srbislava Žikića koji je nekoliko godina vršio proneveru novca u Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj, sa sedištem u Patrijaršiji, što je saopštila sama SPC u februaru 2017. Žikić je iz blagajne ukrao milion evra, a kao blagajnik u SPC je radio 20 godina.

Pored Selakovića i Dejana Nakića, treći čovek zadužen za transakciju novca između države i SPC je Stefan Šarić, vikarni episkop pokojnog patrijarha Irineja i starešina Hrama Svetog Save, kojeg je student Akademije SPC Marko Žarkov optužio da je nalogodavac njegove otmice, a povod je, kako je Žarkov tvrdio, to što je vladika bio sa njegovom devojkom a on to saznao.

Bez odgovora iz SPC

Svetom arhijerejskom Sinodu poslali smo juče dokument do kog smo došli o kupovini vrata za Hram, pitajući ih da li je sekretar pokojnog patrijarha upoznao članove Sinoda sa svojom odlukom, ali odgovor nismo dobili. Obratili smo se i Dejanu Nakiću preko kancelarije patrijarha, ali ni on nije odgovorio na naša pitanja.

Jedna od stavki ugovora između patrijarhovog sekretara i nemačke fabrike ukazuje na to da su vrata plaćena „na ruke“. Naime, u tački 6 navodi se da su obe strane saglasne da ugovor potpisuju pod punim poverenjem „kako on ne bi bio opterećen taksama, porezima i drugim finansijskim umanjenjima za obe strane“.

(Danas, Karikatura: STUPS)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Čestitka
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga