Deveti Dunavski dijalozi od sutra u Novom Sadu

Centralna izložba je “Društvo i umetnost u okolnostima iznuđene realnosti”"

06. sep 2021

Deveto izdanje Festivala savremene umetnosti Dunavski dijalozi počinje sutra i trajaće do 28. septembra 2021. u Novom Sadu, u organizaciji novosadske galerije Bel art.

Festival je tradicionalno zamišljen kao pregled najaktuelnijih zbivanja u umetnosti podunavskog regiona koju će posetioci moći da pogledaju na nekoliko lokacija u Novom Sadu, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da ove godine u programu dominira centralna izložba “Društvo i umetnost u okolnostima iznuđene realnosti” u Muzeju savremene umetnosti, gde će se održati i istoimena međunarodna konferencija.

Pored centralne, biće upriličene i postavke: Novi Sad+ u Katoličkoj porti, Bugarsko-srpski umetnički dijalozi na tri lokacije – SULUV, Mali likovni salon i Galerija Bel art, te Dijalog Temišvar – Novi Sad u Petrovaradinu – Veliki ratni bunar, Podzemne vojne galerije i Trg Prote Mihaldžića, piše u saopštenju.

Navodi se da je ove godine ostvarena i saradnja sa jednim od najznačajnijih svetskih festivala medijske umetnosti Ars Elektronikom u Lincu, te će program Dunavskih dijaloga činiti posebnu „Baštu Novi Sad“ (Novi Sad Garden) na ovom festivalu, a međunarodna konferencija „Društvo i umetnost u okolnostima iznuđene realnosti“ će se putem mreže partnera uživo emitovati na svim kontinentima.

Festival Dunavski dijalozi je platforma za prezentaciju aktuelnih tokova vizuelne umetnosti dunavskog regiona, umetničku saradnju i razmenu, koju je galerija Bel art pokrenula 2013. godine.

Do sada je na festivalu učestvovalo više od 400 umetnika, kustosa i teoretičara umetnosti iz 14 zemalja (Nemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska, Ukrajina, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Makedonija).

Osnovni koncept je da umetnički direktor određuje tematski okvir te poziva ugledne kolege, selektore iz pojedinačnih zemalja na Dunavu da predstave aktuelnu scenu samostalnom ili grupnom izložbom.

Festival će biti otvoren sutra u 18.30 u Katoličkoj porti, a prisutnima će se obratiti i ambasador Bugarske u Srbiji Petko Dojkov.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ponovo radi bioskop
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga