Devenport: Uhapšene pred sud, a ne na naslovnice

Neka tužioci i sudije rade svoj posao

06. okt 2013

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da se Vlada Srbije suprotstavila korupciji na sistematičan i pravi način, ali da je za uspešnu borbu neophodno da se ti slučajevi nađu i pred sudijama i tužiocima, a ne samo na naslovnim stranama.

„Mi smo dosta očekivali od sprovođenja medijske strategije koja je doneta još pre dve godine, ali, nažalost, nijedan novi medijski zakon još nije usvojen“, rekao je Devenport u intervjuu za list „Politika“.

Devenport je rekao da u toj sferi postoji dosta problema – od netransparentnog vlasništva, preko političkih uticaja na uređivačku politiku, do državnog finansiranja koje narušava slobodno tržište i pravila konkurencije.

„Moramo da vidimo napredak u nekim unutrašnjim reformama, među kojima su stvaranje povoljnije klime za strana ulaganja, donošenje novog zakona o radu, da se uproste procedure, posebno za izdavanje građevinskih dozvola. Mora se posebno obratiti pažnja na državne subvencije i one se moraju uskladiti s pravilima o dodeli državne pomoći kako bi se osigurala fer konkurencija“, rekao je on.

Nema novih uslova za početak pregovora

Bivši britanski ambasador u Srbiji je ponovio da Evropska unija nema nove uslove za početak pregovora sa Srbijom i da je Evropski savet još prošle godine odredio koji su to uslovi i da je to odluka svih zemalja članica.

On je istakao da Delegacija EU ima izuzetno dobru saradnju sa srpskom vladom, posebno s novim ministrom zaduženim za evropske integracije Brankom Ružićem i sa glavnim pregovaračem Srbije sa EU Tanjom Miščević.

„Oni su odličan tim, kao i njihovi ekspertski timovi“, kazao je Šef delegacije Evropske unije u Srbiji.

Evropski savet je krajem juna naglasio važnost nastavka „vidljivog i održivog napretka u normaliziacji odnosa između Beograda i Prištine“, rekao je on i dodao da je važno da Srbija i Kosovo nastave tim putem i da poštuju Briselski sporazum od 19. aprila.

Devenport je naglasio da „taj sporazum ne bi bio moguć bez izuzetno značajnog angažovanja Ivice Dačića, Hašima Tačija i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton“.

Državno finansiranje medija narušava pravila konkurencije

Devenport ukazuje da je EU očekivala dosta od sprovođenja medijske strategije, i navodi da, nažalost, nijedan novi medijski zakon još nije usvojen, i da u toj oblasti ima još dosta problema – „od netransparentnog vlasništva, preko političkih uticaja na uređivačku politiku, do državnog finansiranja koje narušava slobodno tržište i pravila konkurencije“.

On očekuje još i napredak po pitanjima kao što je stvaranje povoljnije klime za strana ulaganja, donošenje novog zakona o radu, kao i da se uproste procesi, posebno za izdavanje građevinskih dozvola.

Devenport je rekao da je zadovoljan time što srpsko rukovodstvo ohrabruje kosovske Srbe da izađu na lokalne izbore i da izaberu svoje predstavnike i buduće vođe.

„To je šansa da mogu biti izabrani ljudi koji će braniti interese stanovništva na Kosovu u budućnosti. Neizlazak na izbore nije ni u čijem interesu“, kazao je Devenport.

(Agencije) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga