Devenport: Statut važan za opštu političku stabilnost

Skupština Vojvodine odgovorna i razumna

21. mar 2014

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport podržao je danas u Novom Sadu napore Skupštine Vojvodine u nalaženju prihvatljivog rešenja za usklađivanje Statuta Vojvodine sa Ustavom Srbije i ocenio da je Statut potreban zbog opšte političke stabilnosti u zemlji.

Devenport je na sastanku u Skupštini Vojvodine rekao da je ova institucija “odgovorno i razumno” pristupila rešavanju situacije vezane za Statut Vojvodine nakon odluke Ustavnog suda Srbije (USS), te da se nada da će ovi napori uroditi plodom.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor je rekao da će Skupština Vojvodine nastaviti ozbiljno i odgovorno da radi na poslovima koji su započeti pre republičkih izbora, a pre svega na Statutu, čije bi konačno usklađivanje sa odlukama USS moralo biti završeno do 6. juna.

On je naglasio da je Radna grupa, sastavljena od predstavnika svih političkih partija iz pokrajinskog parlamenta, radila profesionalno, “stavljajući struku ispred političkih razlika”, te da je nacrt dokumenta gotov.

Pastor je ponovio stav institucije koju predvodi da, bez obzira na rezultate republičkih izbora, u Vojvodini trenutno ne postoje zakonske mogućnosti za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga