- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Devenport: Iskustvo Vojvodine može pomoći Srbiji na putu ka EU

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Majkl Devenport izjavio je danas u Novom Sadu da bliski odnosi koje pokrajina Vojvodina ima sa drugim regijama mogu biti izuzetno značajni za evropske integracije Srbije.

Devenport je na tematskoj sednici Skupštine Vojvodine posvećenoj evropskim integracijama Srbije rekao da iskustva Vojvodine kroz njeno članstvo u Skupštini evropskih regija i kroz njeno učešće u sprovođenju Dunavske strategije mogu biti veoma značajna za Srbiju.

“Iako EU nema mandat da utiče na teritorijalnu organizaciju države, iskustvo je pokazalo da ukoliko odgovarajcuhe strukture za sprovođenje projekata postoje na regionalnom i na lokalnom nivou”, kazao je Devenport. Prema njegovim rečima, Srbija treba da osposobi kapacitete za sprovođenje regionalne politike sa ciljem smanjenja socio-ekonomskog jaza između regiona unutar zemlje ali i u poređenju sa regionima EU. “Vojvodina je model multuietničke i multikonfesionalne zajednice i iskreno se nadam da će tako ostati i u budućnosti”, rekao je Devenport.

Predsednici Skupštine i Vlade Vojvodine, Ištvan Pastor i Bojan Pajtić kazali su da su predstavnici Vojvodine spremni da se uključe u pregovaračke timove Srbije i da svojim iskustvom u vezi sa regionalnom saradnjom doprinesu bržim evrointegracijama Srbije.

“Vojvodina je okružena regijama i državama članicama EU i mi dobro znamo kako one funkcionišu u ovom delu Evrope. Vojvodina ostvaruje međuregionalnu saradnju i u tom smislu možemo da ponudimo svoje iskustvo. Vrlo smo uspešni u korišćenju programa prekogranične saradnje”, rekao je Bojan Pajtić.

Ištvan Pastor je podsetio da je bivša SFR Jugoslavija pre bezmalo 24 godine podnela zahtev za pridruženje Evropskoj ekonomskoj zajednici. “To je poučno, jer ako se ne iskoriste šanse, onda mogu lako da se izgube 24 godine”, rekao je Pastor.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović rekao je da Skupština Vojvodine ima veoma važnu ulogu kroz članstvo u Skupštini evropskih regiona. “Primeri dobre prakse i višekovnog zajedničkog života na prostorima ove srpske pokrajine su od velikog značaja za naše evropske integracije”, poručio je Stefanović i ocenio da poseban akcenat treba staviti na sredstva predviđena za ruralni razvoj.

Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević kazala je da su niži organi vlasti veoma važni u implementaciji usvojenih zakona i odluka. Ona je kazala da su veoma važne i sugestije koje pregovarački tim dobija od predstavnika Vojvodine i dodala da je njena instrukcija svim podgrupama u pregovaračkom timu da se uvaže mišljenja i stavovi Vojvodine.

Maja Sedlarević, predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine Vojvodine, založila se za primenu principa supsidijarnosti i u Srbiji i ocenila da decentralizacija jača državu a ne slabi je. “U praksi to znači da sve što može da se reši na lokalnom nivou, bude rešeno na lokalnom nivou, da na regionalnom nivou treba da se reši sve što može da se reši a da se ne prenosi na nacionalni nivo”, kazala je Sedlarevićeva. Prema njenim rečima, zemlje koje su decentralizovane i regionalizovane su ekonomski razvijenije i funkcionalnije, zbog čega i Srbija treba da se rukovodi tim principom, jer kada god je Srbija zanemarivala autonomije, ona se udaljavala od Evrope.

(Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!