- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Devedesete – Izložba fotografija Srđana Veljovića u Novom Sadu

Izložba fotografija “Devedesete” autora Srđana Veljovića otvorena je u galeriji Šok zadruge u Novom Sadu.

„Serija fotografija ‘Devedesete’ pokriva period od 1987. do 2000. godine, tačnije, vreme vladavine Slobodana Miloševića. Sve to vreme sam fotografisao, prilično učestalo. Fotografijama se više dokumentuje želja i napor za uspostavljanjem prostora normalnosti i slobode. To se moglo postići samo malim aktima subverzije, simboličkim činovima koji imaju sporedni, poprečni položaj spram prećutanog, nikad ispričanog narativa devedesetih”, rekao je Srđan Veljović sinoć na otvaranju izložbe.

Fotografije iz ove serije uvode nas u različite vizuelne narative, u prizorima redovnog vojničkog života pred rat, civilnog života u ratnim okolnostima, života na studentskim i građanskim protestima, života pod bombama NATO-a, privida normalnosti u dinamici urbanog klupskog života, dnevnih javnih performativnih manifestacija otpora, ali i manifestacija prkosa vesele „nepobedive nacije“ i konačno trenutaka proslave „pobede“, navodi se u pratećem materijalu uz izložbu.

Dodaje se da fotografije predstavljaju i “dašak plemenitosti i pitomosti”, odnosno podsećanje na devedesete, koja jesu bolna ali je na Veljovićevim fotografijama taj bol ustupio mesto “ljudskoj čežnji za opstankom, za emocijama i mrvicama lepoga koje ne smemo propuštati u ovim našim kratkim životima”.

“Očita Veljovićeva anticipacija onog što će ubrzo uslediti nakon 1991, kao i nakon 1999, sugerišu primarno geopolitičke i društvene promene na lokalnoj, ali i na globalnoj ravni. Reč je o kraju socijalizma i začetku kapitalizma, te svim pratećim pojavama, poput rasprodaje državne imovine, devalvacije pravnog i obrazovnog sistema, korupcije, jednom rečju tranzicije”, navodi se u pratećem materijalu.

Postavka traje do 4. jula, a radno vreme galerije je od utorka do subote, od 12 do 18 časova.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!