Detroit: Početna cijena kuća 1.000 dolara

Najveći bankrotirani grad na svijetu dao je budućim vlasnicima nekretnina ponudu koju ne mogu odbiti

09. maj 2014

Nekada je bio poznat kao automobilska prijestolnica svijeta, ali je Detroit sada postao simbol za bankrot i dugove. Uprava grada preduzima korake ka urbanističkom oživaljavanju prodajom kuća – praktično za džaba.

Motor City, kako zovu Detroit, nalazi se u problemu. U sjenci nekada slavne automobilske imperije stoji blizu 80.000 napuštenih i, često, uništenih domova.

Sada najveći bankrotirani grad na svijetu dao je budućim vlasnicima nekretnina ponudu koju ne mogu odbiti. Kuća u lijepom kraju, s početnom cijenom od 1.000 dolara.

„Početna cijena od 1.000 dolara? Svako ko je dobio ove godine povrat poreza može si priuštiti ovako nešto“, kaže Deborah Levy.

Prvih nekoliko desetina kuća bit će ponuđeno on-line s ponuđačima koji će iskoristiti niske početne cijene i visoki potencijal novog Detroita.

‘Stabilizacija komšiluka’

„U Detoritu ima još dobrih prilika, mnogo arhitektonskih dragulja. Ovdje vrijedi uložiti novac, jer ćete moći svjedočiti rastu vrijednosti vaše investicije“, kaže William Barlage.

Grad je možda bankrotirao, ali njegov centar sada izgleda bolje nego decenijama unazad. Međutim, nešto niže su naselja s nizom kuća koje izgledaju gore nego ikad.

Mike Duggan je prvi bijelac gradonačelnik u posljednjih 40 godina. Većinsko crno stanovništvo grada je tako očajnički tragalo za nekim s vizijom kako da ponovo oživi grad da je malo ko uopće razmišljao o rasi.

Duggan je počeo s obavještenjem vlasnicima 79 uništenih domova da ih moraju popraviti i useliti za šest mjeseci ili će samo posmatrati kako im grad preuzima nekretnine.

„Riječ je o stabilizaciji ovih komšiluka. Grad ne želi riješiti ovaj problem rušenjem, želi se ponovna uspostava reda, kako bi se ove ulice mogle spasiti od uništenja“, kaže novinar Detroit Free Pressa Matt Helms.

Prva kuća na aukciji dostigla je cijenu od 32.000 dolara, što je djelić cijene prosječnog američkog doma. Međutim, ovdje nije poenta u napuhivanju cijena, već u ponovnom naseljavanju urbanih naselja duhova što okružuju Detroit, a koji konačno pokazuje određene znake optimizma.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga