Detelinarci pišu rečnik ljubavi

Poziv komšijama da učestvuju u stvaranju Azbučnika Detelinare

21. feb 2018

Prvo komšija, pa kum, pa rodbina, redom… Tako je u pričama. A, Detelinarci su odlučili da pokažu da je tako i u stvarnosti i danas – ekipa iz Centra za nove medije_kuda.org poziva svoje komšije, stanovnike Detelinare da od danas pa do 2. marta smišljaju, smisle, kažu, napišu, ili nacrtaju šta je to što što ih asocira na zajednički život u ovom delu grada.

Od reči, pojmova, opisa osećanja i događaja, fotografija, notnog i muzičkog materijala, predmeta, imena čoveka i(li) ljudi, toponima … biće sačinjen prvi “Azbučnik Detelinare“.

Ovo je poziv za komšije, lokalce šta je to – na bilo koje slovo iz azbuke, što vas veže, inspiriše, razdvaja, ljuti, usrećuje, budi uspomene tokom vašeg življenja i stanovanja na Detelinari … Čega se sećate iz detinjstva, u kakvom okruženju ste odrastali, šta je obeležilo pubertetske dane, sećate li se prvog poljupca  ispod one gloginje… Jeste li se okupljali tamo na ćošku kod Musine budice, na šlajzu, u dvorištu Veterinarskog zavoda, preko puta na velikoj bari, ili kod Robne kuće …… U radnju podno stadiona Radnički išli po blatu, dok komša nije napravio stazu… Navijali za kanarince i uživali u rukometnim bravurama lepe, plave rukometašice… A, u bioskopu, koji su filmovi igrali? Šta je današnja slika Detelinare, šta je karakteriše, kakve je boje i mirisi okružuju…? Svratite u Centar_kuda.org (Ulica Braće Mogin 2). i kažite šta vam se mota po glavi, šta ste smislili, ostavite pisamce, poruku na e-mail: office[at]kuda.org,  pozovite (021/512 227) – učestvujte u stvaranju velikog zajedničkog znaka Detoša“, poručuju organizatori.

Dodaju da je to jedinstveno zajedničko susedsko delo, koje će oslikavati Detelinaru nekad i sad, a biće pretočeno u dve forme: poster (besplatan za svakog Detelinarca, učesnika) i bilbord na platnu, koji će doprineti da se ovaj poduhvat podeli i sa ostalima na zidu Pošte 21113 na Detelinari, gde je i Centar kuda.org.

Kako navode, Azbučnik, koji je deo programa Resurs centra za lokal aktivizam, nicaće pod budnim okom vizuelne umetnice iz Barselone Mireije Solares (Mireia Sollaras), koja je gost Novog Sada i Centra kuda.org.

„Azbučnik Detelinare je, zapravo, deo njenog istraživanja rečnika ljubavi, teme kojom se bavila u protekle četiri godine u našem regionu, boravivši u Bosni i Hrvatskoj. Projekat na Detelinari, po njenim rečima, reflektovaće emocionalne relacije lokalne zajednice, kao i odnos članova te zajednice prema susedima i neposrednom životnom okruženju“, navodi Centar.

B. O. (Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga