Desnica hoće od Vojvođana da napravi neprijatelje

Publicista Dimitrije Boarov rekao je sinoć na tribini u Novom Sadu da stranke srpske desnice od Vojvođana pokušavaju d…

20. nov 2009

picture-1.pngPublicista Dimitrije Boarov rekao je sinoć na tribini u Novom Sadu da stranke srpske desnice od Vojvođana pokušavaju da naprave velike neprijatelje.
„Stranke srpske desnice ne mogu da funkcionišu bez neprijatelja, a sada i od Vojvođana pokušavaju to da naprave, kako bi se revitalizovala energija mržnje“, rekao je Boarov na tribini „Vojvodina ili čekajući statut – ima li Vojvodina vremena?“.
On je ocenio da akutuelni predlog Statuta Vojvodine zapravo nudi rešenje koje samo po sebi fenomen jer propisuje autonomiju bez prava odlučivanja.
Prema njegovim rečima, ukoliko statut bude usvojen to neće biti bez značaja i predstavljaće izvesnu političku prelomnicu. Boarov je ocenio da se to pre svega odnosi na Demokratsku stranku kojoj će statut u dobroj meri odrediti politiku pošto će joj desničarska opozicija to stalno gurati pod nos.
On je rekao da je centralizam konstatna u političkoj istoriji u Srbiji i da se i Kosovo otcepilo od Srbije pre svega zbog centralizma.
Istoričar Ranko Končar rekao je da su optužbe za separatizam na račun Vojvođana uvredljive i naveo da nikada u istoriji vojvođanskog autonomističkog pokreta nije bilo separatizma.
On je kazao da je Novi Sad čak i u Habzburškoj monarhiji uživao status glavnog grada Vojvodine, a u Srbiji se od toga pravi problem.
Sociolog Mirko Đorđević rekao je da je autonomija Vojvodine stečeno pravo ove pokrajine i ocenio da će Srbija napraviti kobnu političku grešku ukoliko ne obezbedi Vojvodini autonomiju.
„Autonomija Vojvodine je spas za Srbiju jer je u skladu sa evropskim kontekstom“, istakao je Đorđević.
Prema njegovim recima, čak i Rusija ima desetak autonomija od kojih neke imaju i svoje ustave i akademije nauka.
Večerašnju tribinu organizovalo je Nezavisno društvo novinara Vojvodine u saradnji sa američkom fondacijom NED.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga