Desetine grafita mržnje u novosadskom naselju Liman

Većinu grafita prate iscrtani kukasti krstovi, LSV osudio nacističke grafite

18. avg 2017

Na nekoliko zgrada na Limanu II u četvrtak ujutru osvanulo je više nacističkih grafita, koji su, kako saznaje portal 021.rs saznaje, odmah i prekrečeni, a policija je obavila uviđaj.

Prema informacijama 021.rs, grafiti mržnje bili su ispisani na zgradama u Fruškogorskoj 4, 6, 8, 17, 19 i 21, Milice Stojadinović Srpkinje 2, 4 i 6, na Bulevaru cara Lazara 7 i u Blagoja Parovića 1 i 3.

Grafiti koji su ispisani, a tokom prepodneva i prekrečeni, bili su „Smrt policiji“, „Skinuli ste značke, ali vas odaje smrad“, „Dogodine u Prizrenu, Kninu, Vukovaru…“, „4S“, „Živela monarhija“, „Smrt cinkarošima“ sa nacrtanim krvavim nožem, „13.12“, „FKV“, „Bolje sida nego korida“, „Voša #1“, „Firma 1989“ i drugi, a sve je pratilo desetak kukastih krstova. Čak je na jednom mestu bila nacrtana crvena zastava u čijoj sredini je bio kukasti krst.

Većina grafita mržnje praćena je kukastim krstovima i ispisana više puta, a po pojedinim se može pretpostaviti da su autori pripadnici ili simpatizeri navijačke grupe FK „Vojvodine“.

LSV osudio nacističke grafite u Novom Sadu

Potpredsednik Izvršnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandar Marton osudio je danas ispisivanje grafita nacističke, nacionalističke i uvredljive sadržine u novosadskom naselju Liman.

„Mlaka reakcija države okidač je za nove akcije ekstremista“, ocenio je Marton i zatražio drastično pooštravanje kaznene politike prema svima koji šire ideologiju fašizma, kao i nultu toleranciju prema desnim ekstremistima.

Marton je tim povodom ocenio da „desni ekstremizam u Srbiji ne miruje“, te su sve vise prisutni različiti oblici i manifestovanja ideologije fašizma.

„Prekidi manifestacija, filmskih projekcija, napadi na neistomišljenike i ispisivanje grafita učestali su poslednjih meseci. Nažalost, mlaka reakcija države okidač je za nove akcije ekstremista“, ocenio je Marton.

(021/Autonomija/foto: 021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga