Deset mjeseci nakon izbora SDA, HDZ i SNSD formiraju vlasti BiH

Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović su potpisali Principe za formiranje vlasti na državnom nivou

05. avg 2019

Lideri stranke demokratske akcije ( SDA) Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH postigli su dogovor o formiranju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović su potpisali Principe za formiranje vlasti na državnom nivou. Sastanak je održan u Sarajevu u organizaciji Delegacije Evropske unije u BiH i uz prisustvo šefa delegacije Larsa G. Wigemarka.​

Portparolka EU Maja Kocijančič poručila je da je sporazum lidera političkih stranaka u Bosni i Hercegovini o formiraju novog Saveta ministara BiH važan korak naprijed, prije svega za zemlju i njene građane.

U izjavi Kocijančič, proslijeđenom medijima iz Delegacije EU u BiH, navodi se da je formiranje vlade od ključne važnosti za napredak zemlje u procesu integracije u EU. „Političke stranke su se čvrsto opredijelile da uspostave funkcionalne vlasti i nastave sa provođenjem neophodnih zakonodavnih i socioekonomskih reformi, te sa konkretnim koracima u ključnoj oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala“, istakla je portparolka EU.

Kako bi se zadržao neophodan zamah, dodala je Kocijančič, EU očekuje od političkog vođstva u BiH da nastavi sa formiranjem vlasti i bez daljeg odlaganja omogući redovno funkcionisanje svih institucija, kako bi se obezbijedila provedba reformi u skladu sa evropskim standardima i vrijednostima.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga