Deset miliona Adi i Inđiji za energetiku

Pokrajinski sekretarijat za energetiku potpisao ugovore o dodeli bespovratnih sredstava

24. dec 2015

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine potpisao je danas ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za projekte korišćenja raspoloživih hidrotermalnih resursa i izradu novih istražno-ekspolatacionih bušotina.

Za realizaciju projekata na nivou lokalnih samouprava, opština Ada dobila je 9,9 miliona dinara, a četiri miliona dinara opredeljeno je za Inđiju.

Potpisani su i ugovori o dodeli bespovratnih sredstava sa predstavnicima 12 poljoprivrednih gazdinstava o realizaciji projekta primene solarne energije u zalivnim sistemima.

Ukupna vrednost ugovora je 9,99 miliona dinara.

„Za realizaciju projekta o korišćenju raspoloživih hidrotermalnih resursa bilo je predviđeno 20 miliona dinara. Na konkurs Sekretarijata pristigle su tri prijave, ali je konkursna komisija utvrdila da su samo dva aplikanta ispunila sve uslove predviđene konkursom“, rekao je na dodeli sredstava pokrajinski sekretar Nenad Stanković.

Stanković je naglasio da je veliko interesovanje postojalo za dodelu sredstava za primenu solarne energije u zalivnim sistemima, te da je na taj konkurs stigla 41 prijava.

„Novac za realizaciju projekata biće uplaćena do kraja ove godine, a rok za dostavljanje izveštaja o realizaciji i utrošenim sredstvima je petnaest dana nakon 30. juna 2016. godine“, kazao je on.

Predsednik opštine Ada Zoltan Bilicki istakao je da će sredstva biti iskorišćena za bušenje termalne bušotine, a u prvoj fazi projekta ova opština će izdvojiti još 10 miliona sopstvenih sredstava.

Planovi su da se naredne godine počne sa izgradnjom velnes centra na 2.000 kvadratnih metara a ta bušotina biće osnova za dalju investiciju.

Predsednik opštine Inđija Petar Filipović naglasio je da su sredstva dodeljena toj opštini namenjena za rekonstrukciju izvora vode koji se koristi za banju u Starom Slankamenu.

Predstavnici poljoprivrednih gazdinstava složili su se da je upotreba solarnih panela u sistemima za navodnjavanje izvanredna pomoć poljoprivrednicima, jer se iskorišćavaju obnovljivi izvori energije, ali i garantuje ušteda.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga