Deset lokalnih pokreta pristupilo Građanskom frontu

"Platforma koja poziva na odbranu prava na dostojanstven život"

15. apr 2019

Građanski front (GF) saopštio je danas da je toj asocijaciji pristupilo deset organizacija iz gradova širom Srbije i da su se ti pokreti okupili oko ideja solidarnosti, jednakosti, socijalne sigurnosti, slobode i tolerancije za sve građane.

Na skupu održanom u Centru za kulturnu dekontaminaciju, GF-u pristupili su: Inicijativa za Požegu, Samo jako iz Mladenovca, Lokalna alternativa Vrbas, Samo lokalno Bečej, Građanski preokret iz Zrenjanina, Jasno i glasno iz Požarevca, Lokalni front Valjevo, Građanski front Vlasotince, Kritična masa Kula, kao i Bez straha Apatin.

„Autentični lokalni pokreti koji su u svojim sredinama često bili jedina brana otimačini javnih dobara, manipulaciji institucijama, galopirajućoj korupciji i sveopštem degradiranju uslova života i rada naših građana, udružili su se oko asocijacije GF kako bi na ravnopravnim i solidarnim osnovama gradili novu poltičku snagu koja će životne probleme građana moći da zastupa i na nacionalnom nivou“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da njihova platforma poziva na odbranu prava na dostojanstven život zahtevajući da obrazovanje, zdravstvo, pravna sigurnost, zapošljavanje, kulturna izgradnja, socijalna zaštita i javni prevoz moraju bezuslovno biti garantovani i dostupni svima na podjednak način.

GF je naveo da njihova platforma zahteva i sprečavanje daljeg otuđivanja i privatizacije javnih resursa, uvećanje javnih dobara dostupnih svakom građaninu i da predviđa zalaganje za odgovornu i transparentnu javnu republičku i pokrajinsku upravu, lokalnu samoupravu, javna preduzeća i ustanove, kao i nultu toleranciju prema korupciji i partijskom zapošljavanju kroz uspostavljanje nezavisnog i efikasnosnog sistema za borbu protiv korupcije.

„GF zahteva sprečavanje daljeg zapostavljanja manje razvijenih delova Srbije kroz zalaganje za ravnomeran regionalni razoj. Tekst platforme takođe insistira na uspostavljanju medijskih sloboda i ostvarivanje nezavisnosti medija koji će zastupati javni interes i izveštavati u skladu sa njim“, navodi se u saopštenju i dodaje da je pred tom političkom asocijacijom zadatak izgradnje i širenja organizacije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga