Pajtić: Izbori od sada samo uz međunarodne posmatrače

SNS pobedio, tuča u Bačkom Gračacu, Bogojevu i Laliću, napadnuti i novinari

15. dec 2013

Zamenik predsednika Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić izjavio je večeras da je na svim budućim izborima u Srbiji potrebno obezbediti međunarodne posmatrače.

Pajtić je na konferenciji za novinare nakon lokalnih izbora u Odžacima rekao da su ti izbori protekli u atmosferi nasilja, napada na aktiviste stranaka i na novinare.

„Iz jednih u druge izbore na opštinskom nivou ponavlja se isti scenario: stižu batinaši u zatamnjenim džipovima i napadaju građane“, kazao je Pajtić.

On je dodao da je odlika i lokalnih izbora u Odžacima bila kupovina glasova i ocenio da je to postala „konstanta“ na izborima u Srbiji u poslednjih godinu dana.

On je odbacio zahteve iz redova Srpske napredne stranke za raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora. „Ti izbori nisu u njihovim rukama“, poručio je Pajtić, koji je i predsednik Vlade Vojvodine.

Najavio je da će se DS obratiti međunarodnim organizacijama za zaštitu ljudskih prava, povodom „atmosfere nasilja“ koja vlada na lokalnim izborima.

Prema preliminarnim rezultatima u Odžacima vodi SNS

Prema preliminarnim rezultatima izbora u Odžacima, Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je 48,18 odsto glasova, Demokratska stranka 18,19 odsto, a Socijalistička partija Srbije (SPS) 11, 67 odsto glasova.

Izbore u Odžacima danas su obeležili incidenti na više biračkih mesta, kao i napadi na novinare.

U Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) su kazali  da je bilo „dojava o kupovini glasova“.  

„Bilo je nekih dojava o kupovini glasova, ali mi to prosleđujemo policiji“, kazali su u OIK-u.

U somborskoj policiji su potvrdili da istražuju sumnje u vezi sa optužbama sa kupovinu glasova na tim lokalnim izborima. 

Na lokalnim izborima u Odžacima u Vojvodini građani su glasali  između deset izbornih lista.

Opštinska izborna komisija proglasila je liste Demokratske stranke, koja je na izbore izašla samostalno, Saveza vojvođanskih Mađara, Srpske demokratske stranke, kao i Srpske radikalne stranke.

Među proglašenim listama bila je i koaliciona pod nazivom „SNS – Aleksandar Vučić“, koju pored Srpske napredne stranke čine Narodni pokret „Dinara -Drina-Dunav“, Srpski pokret obnove, SDPS, Pokret socijalista i Stranka vojvođanskih Slovaka.

Proglašene su i liste Ujedinjenih regiona Srbije, Liberalno-demokratske partije, i lista „Zemlja – naša sigurnost“.

Koaliciona lista Patriotski blok okupila je Demokratsku stranku Srbije, Pokret Dveri i udruženje „Srpska Krajina“, dok je na spisku i lista Socijalističke partije Srbije sastavljena od PUPS-a, Jedinstvene Srbije, Slovačke stranke i Udruženja Krajišnika.

Skupština opštine Odžaci ima ukupno 27 odbornika, a priliku da glasa ima oko 27.000 birača.

Tuča u Bačkom Gračacu i u Bogojevu

Na biračkim mestima u mesnim zajednicama Bački Gračac i Bogojevo u opštini Odžaci intervenisala je policija, jer je došlo do incidenata, rečeno je agenciji Beta u somborskoj policiji.

„Na tim biračkim mestima došlo je do narušavanja javnog reda i mira, odnosno do tuča“, kazali su u policiji.

Dodali su da će protiv učesnika u tučama biti podnete odgovarajuće krivične prijave.

Somborska policija je juče istraživala i optužbe za kupovinu glasova na lokalnim izborima u Odžacima.

Napadnuti novinari i snimatelji TV B92 i TV Prve

Novinari i snimatelji televizija B92 i Prva fizički su danas napadnuti dok si snimali incidente na izbornim mestima u opštini Odžaci.

Novinarka Jovana Štetin ispričala je za agenciju Beta da su fizički napadnuti u momentu kada si snimali tuču ispred jednog biračkog mesta u Bačkom Gračacu.

„Stigli smo na lice mesta kada je to biračko mesto bilo zatvoreno zbog tuče. Snimali smo koškanje ispred biračkog mesta, koje je još uvek trajalo, nakon čega su počeli da nas psuju i da fizički nasrću na nas“, kazala je Jovana Štetin.

Prema njenim rečima, od težih posledica spasila ih je policija, koja je okružila novinarske ekipe i tako ih zaštitila.

Pored Jovane Štetin, napadnut je i njen snimatelj Dejan Goljevac, kao i novinarka TV Prve Biljana Gavrić i snimatelj te televizije Lazar Vukadinović.

Stranke se međusobno optužuju za incidente i pretnje

Političke stranke u Odžacima tokom dana optuživale su jedna drugu da su izazivale incidente, a u Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) agenciji Beta je rečeno da je jedino na biračkom mestu u Bačkom Gračacu glasanje bilo prekinuto na sat vremena zbog tuče.

„Svi incidenti za koje smo i mi nezvanično čuli dogodili su se van biračkih mesta, sem u mestu Bački Gračac, gde je do tuče došlo neposredno ispred biračkog mesta, zbog čega smo obustavili glasanje na sat vremena, dok se situacija ne smiri, a potom je glasanje nastavljeno“, kazala je sekretarka OIK-a Elena Turanski.

Stranke su saopštavale da su povređeni njihovi aktivisti u Bačkom Gračacu i u Laliću, kao i da opštinom Odžaci kruže vozila sa beogradskim i novosadskim registarskim oznakama, u kojima sede „mišićavi muškarci“, koji celi dan provociraju i izazivaju incidente.

Srpska napredna stranka (SNS) je saopštila da je povređena jedna njihova aktivistkinja i da je prebačena u bolnicu. Ta stranka je optužila Demokratsku stranku (DS) i Srpsku radikalnu stranku (SRS) za taj incident.

Srpska demokratska stranka (SDS) je saopštila da je pretučen njihov aktivista Danko Pavlović u njegovim „privatnim prostorijama“ i za to optužila SNS.

U Bačkom Gračacu došlo je do incidenta ispred biračkog mesta koje se nalazi u Osnovnoj školi „Marko Orešković“. Lokalni mediji su izvestili da su se sukobile pristalice SRS i SNS. SRS je za incident optužila SNS, a SNS je optužila SRS.

DS je u saopštenju za javnost optužila SNS da je „angažovala batinaše“ u Odžacima, koji proveravaju da li ti građani glasaju za „naprednjake“.

„Pored službenih automobila javnih preduzeća iz Novog Sada, ulice Odžaka vrve od crnih automobila i džipova sa registracijama iz cele Srbije. Po rečima policajaca koji su kontrolisali vozila na mestima gde je došlo do incidenata, registarske oznake tih vozila su lažne“, piše u saopštenju DS.

Ta stranka je navela da je u štabu SNS viđen Zoran Milojević-Zelja, za kojeg se u saopštenju tvrdi da se protiv njega vodi postupak zbog napada i kidnapovanja aktivista DS u Vrbasu.

SNS: DS se služi gebelsovskim metodama

Srpska napredna stranka (SNS) optužila je večeras Demokratsku stranku (DS) da se služi „gebelsovskim metodama“ i da od žrtve pokušava da napravi nasilnike.

„DS napadnute i prebijene predstavlja kao napadače, a aktiviste SNS predstavlja kao batinaše“, navodi se u saopštenju za javnost „naprednjaka“.

Ta stranka je ocenila da je „skandalozno“ to što DS optužuje bilo koga za korišćenje službenih automobila, kada Odžaci „u dosadašnjoj istoriji na jednom mestu nisu videli veći broj limuzina“.

„Kompletan bogati vozni park kriminalnog režima Bojana Pajtića, odnosno pokrajinske administracije, sastavljen uglavnom od crnih ‘škoda superb’ je danas u opštini Odžaci i to građani itekako mogu da primete“, piše u saopštenju.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga