Deset godina od smrti Trifuna Dimića

„Neobrazovani smo zato što smo siromašni, a siromašni smo zato što smo neobrazovani”, govorio je Dimić o znacaju obrazovanja Roma.

12. sep 2011

Deseta godišnjica smrti romologa i „oca romske pismenosti” Trifuna Dimića biće obeležena sutra u Novom Sadu prigodnim manifestacijama pod nazivom „Trifunovim stopama”.

Dimić je rođen 1956. u vojvođanskom selu Gospođinci i čitav život posvetio je emancipaciji romskog naroda. Bio je jedan od najvećih romologa u svetskim razmerama.

Sakupljao je i beležio dela narodnog usmenog romskog stvaralaštva, tako da je na srpskom i romskom objavio zbirke pesama „Dolazeći sa vašara”, „Kletve, zakletve i blagoslove Roma” i „Narodnu romsku poeziju u Vojvodini”.

Zbog načina na koji je radio zvali su ga i „romski Vuk Karadžić”.

Na romski jezik preveo je starozavetnu biblijsku „Pesmu nad pesmama”, zatim prevod Novog zaveta i na kraju i Biblijsko petoknjižje. Preveo je i muslimansku svetu knjigu Kuran.

Preveo je „Ep o Gilgamešu”, objavio nekoliko zbirki pesama među kojima su „Bože, pogubi one drumove”, „Vreme Samoće” i „Stopala u Prašini”.

Dimić je prevodio, pisao poeziju, prozu, filološke i istorijske studije, a bavio se i novinarstvom.

Sačinio je nastavni plan i program za nastavni predmet „Jezik i nacionalna kultura Roma” i objavio prvi Bukvar na romskom jeziku. „Neobrazovani smo zato što smo siromašni, a siromašni smo zato što smo neobrazovani”, govorio je Dimić o znacaju obrazovanja Roma.

Godine 1996. osnovao je Maticu romsku u kojoj je do svoje smrti bio predsednik.

Umro je 2001. godine u Novom Sadu, u gradu u kojem je posle toga jedna ulica ponela njegovo ime.

Sutrašnji memorijal “Trifunovm stopama” organizuje “Bašno” u saradnji sa Memorijalom “Trifun Dimić” i Zavodom za kulturu Vojvodine.

Program su podržali Volonterski centar Vojvodine i Ekumenska humanitarna organizacija iz Novog Sada.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga