Deripaska lobira protiv Crne Gore u Briselu

Kompanija CEAC ruskog tajkuna Olega Deripaske koja je do uvođenja stečaja upravljala KAP-om, uključila se u političko lobiranje, uoči važnih odluka Brisela koje se tiču Crne Gore

16. dec 2013

Kompanija CEAC ruskog tajkuna Olega Deripaske koja je do uvođenja stečaja upravljala KAP-om, uključila se u političko lobiranje, uoči važnih odluka Brisela koje se tiču Crne Gore, javljaju „Vijesti“.

Pravni zastupnik kompanije CEAC Matijas Menke oštro je reagovao na optimističke izjave crnogorskog glavnog pregovarača Andrije Pejovića i autorskim tekstom na uticajnom portalu Euractiv ponovo skrenuo pažnju na problem KAP-a.

„Od temeljnog je značaja da zvaničnici EU koji učestvuju u pristupnim pregovorima sa Crnom Gorom prepoznaju vrlo teške probleme koji se tiču manjka poštovanja vladavine prava u toj zemlji“, napisao je Menke, koji je nemački advokat iz Frankfura na Majni.

Menke je pozvao EU da „podvuče Vladi Crne Gore značaj pune efikasne zaštite svih postojećih i budućih stranih investicija i pruži punu pravnu zaštitu kompanijama poput CEAC koje su žrtve nepoštovanja vladavine prava“.

Kompanija CEAC, jedna od najvećih akcionara i poverilaca KAP-a, pokrenula je u Beču arbitražni postupak protiv crnogorske Vlade i državnih fondova, a početni iznos poslednjeg tužbenog zahteva iznosio je 100 miliona evra.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga