Deo redakcije Radio Subotice optužuje direktora za mobing

Deo subotičke javnosti optuživao je Ljubišu Stepanovića da je tokom devedesetih godina prošlog veka bio nacionalista i ratni propagandista

29. maja 2014

Deo redakcije Radio Subotice, među kojima je i glavna urednica, optužio je vršioca dužnosti direktora tog medija Ljubišu Stepanovića da sprovodi mobing nad zaposlenima i da preti novinarima.

Oni su u saopštenju za javnost naveli da se Stepanović neprestano meša u rad prvenstveno redakcije na srpskom jeziku, da omalovažava novinare, poziva ih na „informativne razgovore“, preti otkazima, određuje šta treba a šta ne treba objavljivati, što je dovelo do atmosfere u kojoj je zamalo izbila i tuča između direktora i pojedinih novinara.

Dodali su da je vršilac dužnosti glavne urednice tog radija Ljiljana Elek u više navrata gradonačelniku Jeneu Maglaiju i članu Gradskog veća zaduženog za informisanje Otu Bušu skretala pažnju na ponašanje Stepanovića, ali su joj oni odgovorili da je njegovo imenovanje za direktora deo koalicionog sporazuma.

Radio Subotica, pored srpske, ima i redakcije na mađarskom i na hrvatskom jeziku.

Stepanović je za v.d. direktora izabran 20. februara ove godine, kao kadar Socijalističke partije Srbije.

Deo subotičke javnosti optuživao je Ljubišu Stepanovića da je tokom devedesetih godina prošlog veka bio nacionalista i ratni propagandista, koji je u studio svojevremeno kao gosta bio doveo i Željka Ražnatovića Arkana.

Saopštenje za javnost potpisalo je sedam od 12 novinara iz redakcije na srpskom jeziku.

NUNS i NDNV osuđuju ponižavanje i zlostavljanje urednika i novinara na Radiju Subotica

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine najoštrije osuđuju ponižavanje i zlostavljanje urednika i novinara Radija Subotice od strane Ljubiše Stepanovića, v.d. direktora ovog medija kojem je osnivač lokalna samouprava.

NUNS i NDNV će pružiti kolegijalnu i pravnu podršku novinarima i urednicima koji su saopštili da v.d. direktora od stupanja na funkciju „konstantno zloupotrebljava svoja ovlašćenja mešajući se u rad redakcije“, da „omalovažava novinare“ i poziva ih na „informativni rezgovor“. Takođe ćemo o ovom slučaju obavestiti međunarodne organizacije koje se bave zaštitom medijskih sloboda.

Iako je činjenica da su pojave kao što su cenzura, autocenzura i kršenje profesionalnih standarda prisutne u mnogim medijima u Srbiji, NUNS i NDNV upozoravaju na činjenicu da su mediji u vlasništvu države i lokalnih samouprava ovim pojavama direktno izloženi, jer se ovi mediji među strankama na vlasti dele kao politički plen. Tako je recimo i v.d. direktora Radija Subotice imenovan na predlog Socijalističke partije Srbije, a na osnovu koalicionog sporazuma stranaka koje čine vlast u Gradu Subotici.

I slučaj Radija Subotice govori o izrazito lošem položaju novinara u Srbiji, kao i da je neophodno napraviti valjana sistemska rešenja koja će, sa jedne strane, omogućiti izlazak države iz vlasništva nad medijima, a sa druge, onemogućiti da u postupku privatizacije medije kupe tajkuni vezani za političke stranke.

Redakcija na mađarskom jeziku ograđuje se od zahteva kolega!? 

Redakcija programa na mađarskom jeziku ogradila se danas od optužbi za mobing koje je na račun vršioca dužnosti direktora tog radija Ljubiše Stepanovića izneo deo redakcije programa na srpskom jeziku.

„Zaposleni u redakciji programa na mađarskom jeziku nisu primetili mobing od strane bilo koga i redakcija mađarskog programa se u potpunosti ograđuje od pisma sedmoro novinara srpske redakcije“, navodi se u saopštenju za javnost.

Zaposleni u redakciji programa na mađarskom jeziku ocenili su da je u „srpskoj redakciji“ došlo do velikih propusta sa stručnog aspekta, a ima problema i sa disciplinom na radu“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga