Deo opozicionih poslanika traži da se Šešelju oduzme mandat

"Pozivamo Administartivni odbor da primeni zakon"

10. apr 2019

Deo opozicionih poslanika danas je najoštrije osudio pretnje koje je lider radikala Vojislav Šešelj uputio poslanici Demokratske stranke Aleksandri Jerkov i ponovo zatražili da se Šešelju oduzme poslanički mandat.

Šef poslaničke grupe DS Goran Ćirić rekao je na konferenciji u Skupštini Srbije da su od Šešelja po ko zna koji put čuli govor mržnje i pretnje upućene Aleksadri Jerkov i da bi nadležni trebali pod hitno da reaguju.

On je podsetio da je pre godinu dana Šešelj pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora zbog podsticanja mržnje i progona Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini, 1992. i da ta presuda obavezuje Skupštinu Srbije i Administrativni odbor da mu oduzmu mandat.

Pozivamo Administartivni odbor da primeni zakon i stav koji govori da svaki poslanik pravosnažno osuđen na više od šest meseci gubi mandat u Skupštini Srbije“, rekao je Ćirić.

On je istakao da je to obaveza parlamenta, a da su dodatni argumenti da mu se mandat oduzme, navodi Šešelja da bi ponovio sve ono zbog čega je pravosnažno osuđen.

Ćirić je podsetio da je deo opozicije podneo i inicijativu za smenu predsednice parlamenta Maje Gojković koja nije reagovala na pretnje tokom zasednja i prema Jerkov i drugim poslanicima.

„Veći je problem što parlamentarna većina i predstavnici SNS od predsednika države i predsednice vlade i predsednice parlamenta ne reaguju na ovakve poteze i i mislim da su nedostakom reakcije i osude stavili znak jednakosti između sebe i SRS, Vojislava Šešelja koji iznosi govor mržnje i pretnje koje imaju ogromne posledice po čitav srpski narod“, rekao je Ćirić.

Poslanik DS Balša Božović rekao je da „svi znaju u čije ime govori Šešelj“ i dodao da je Šešelj „politički otac“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da „uživa njegovu apsolutnu zaštitu“.

„On je nekada bio lutka Slobodana Miloševića, danas služi (Aleksandru) Vučiću kako bi pretio i ulivao strah i svoju ratnouškačku politiku propagirao u ovom domu, sa kojom je Aleksandar Vučić veoma intiman“.

On je istakao i da Vučić greši ako misli da će na taj način uplašiti nekoga iz redova opozicije i DS.

„Još jednom pozivamo institucije da reaguju, da se Šešelju hitno oduzme mandat i da ne bude Srbija zemlja koju Aleksandar Vučić kroji za nacistu Gorana Davidovića i fašistu Šešelja. Ovo je Srbija njenih građana koji su oduvek stajali uz antifašizam i krojili antifašističku istoriju ove zemlje na koju smo mi veoma ponosni“, rekao je Božović.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao je da Šešelj i Josipu Brozu Titu i Slobodanu Miloševiću bio spoj dve stvari dvorske lude i trojanskog konja po gabaritu i da je njegova uloga uvek bila da kompromituje sve ono što ima veze sa nečim što je normalno u Srbiji.

Poslanica Dveri Marija Janjušević rekla je da Savez za Srbiju i Dveri podržavaju Aleksandru Jerkov i pružaju podršku njoj i svim ženama koje zaslužuju poštovanje.

„Mi možemo da se ne slažemo po pitanju haškog tribunala i drugih pitanja, ali smo pokazali odgovornost i da nismo licemerni, osuđujemo nasilje prema bilo kome od nas, a Jerkov u ovom domu se ponaša pristojno prema svima pa i onima koji to nisu zaslužili, pre svega pripadnicima SNS i SRS“, rekla je Janjušević.

Konferenciji u Skupštini Srbije prisustvovali su i poslanica Stranke moderne Srbije Tajana Macura i poslanici Socilademokratrske stranke Nenad Konstatinović i Marko Đurišić.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga