Deo kolekcije MSUV na Univerzitetu u Novom Sadu

Ideja je da se tokom vremena menja izgled postavke, kako bi u dužem periodu kroz prostor Univerziteta bio omogućen uvid u naznačajnije pojave i aktere savremene umetničke prakse u regionu

30. sep 2013

Muzej savremene umetnosti Vojvodine (MSUV) predstaviće deo svoje kolekcije u prostoru novoizgrađene centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu, a koncept te postavke usmeren je na svedene, ekspresivno-apstraktne i geometrijsko-konstruktivističke forme u slikarstvu i skulpturi od sredine 80-ih godina do danas.

MSUV će u arhitektonski inovativnom objektu centralne zgrade Univerziteta u Novom Sadu predstaviti radove: Mire Brtke, Verbumprograma, Gorana Despotovskog, Milene Jeftić Ničeve Kostić, Milana Nešića, Dragana Rakića, Dušana Todorovića i Vladimira Tomića.

Ideja je da se tokom vremena menja izgled postavke, kako bi u dužem periodu kroz prostor Univerziteta bio omogućen uvid u naznačajnije pojave i aktere savremene umetničke prakse u regionu, saopštio je MSUV.

Stručnu selekciju i postavku izložbe potpisuju muzejska savetnica Suzana Vuksanović, kustoskinja Svetlana Mladenov i konzervator MSUV Luka Kulić.

MSUV od nastanka 1966. godine do danas permanentno radi na sabiranju, selekciji, čuvanju, zaštiti, istraživanju i prezentovanju dela moderne, postmoderne i savremene umetnosti Vojvodine, kao i na uspostavljanju dijaloga između umetničko-istorijskih pojava prošlosti i savremenog okruženja, lokalne i regionalno-internacionalne umetničke scene.

Obiman fond MSUV obuhvata umetničke zbirke slika, skulptura, objekata i instalacija, grafika i crteža, konceptualne umetnosti, filma, videa i fotografije, intermedijskih i digitalnih radova, arhitekture i dizajna druge polovine XX veka u Vojvodini, ali i značajan broj dela inostranih umetnika.

Kao takav, predstavlja jedinu ustanovu te vrste u Vojvodini, ali još uvek nema adekvatan prostor za prezentovanje svoje stalne postavke.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga