Đentiloni mandatar nove vlade Italije

Ako uspe da formira koaliciju koja bi dobila neophodno poverenje parlamenta, Đentiloni (62) će zameniti Matea Rencija, takođe demokratu, koji je podneo ostavku na mesto premijera posle poraza na referendumu

11. dec 2016

Italijanski ministar spoljnih poslova Paolo Đentiloni izjavio je danas da je prihvatio mandat od predsednika da pokuša da formira novu vladu.

Đentiloni je rekao novinarima, posle sastanka sa predsednikom Italije Serđom Matarelom, da će odmah pokušati da formira novu vladu sa istom koalicionom većinom koju predvodi Demokratska stranka.

Ako uspe da formira koaliciju koja bi dobila neophodno poverenje parlamenta, Đentiloni (62) će zameniti Matea Rencija, takođe demokratu, koji je podneo ostavku na mesto premijera ranije ove nedelje posle poraza na referendumu na kojem su se Italijani izjasnili protiv njegovog predloga izmena Ustava.

Opozicione stranke međutim traže da novi izbori budu održani pre nego što je predviđeno 2018. godine.

Renci (41), najmlađi italijanski premijer do sada, podneo je ostavku 7. decembra, nekoliko sati pošto je parlament usvojio zakon o budžetu za 2017. godinu.

Predložena reforma predviđala je povećanje ovlašćenja premijera i vlade i drastično smanjenje ovlašćenja regionalnih vlada i Senata gornjeg doma Parlamenta, koji se više ne bi izjašnjavao o poverenju vladi, ustavnim pitanjima, učešću Italije u EU ili zaštiti jezika manjina.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga