Denis Kif: Drago mi je što se BBC vratio u Srbiju

“Kada se sistematski plasiraju, lažne vesti imaju za cilj da izazovu konfuziju, apatiju i društveni konflikt"

24. apr 2018

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif rekao je danas da mu je drago što je doneta odluka da se deo BBC-a vrati u Srbiju.

“U Britaniji BBC ima jedinstvenu poziciju da svoju političku nezavisnost gradi na tome da ih se podjednako plaše i da im se dive i vlast i opozicija”, rekao je Kif na konferenciji “Budućnost digitalnih vesti na Zapadnom Balkanu”.

On je podsetio da su istraživanja pokazala da lažne vesti putuju šest puta brže od istinitih, a sama tehnologija još uvek nema formula za odbranu od lažnih vesti.

“Lažne vesti izazivaju snažne emocije, a kada se sistematski plasiraju, imaju za cilj da izazovu konfuziju, apatiju i društveni konflikt. Zato je društvena odgovornost lidera, institucija i nezavisnih medija ogromna. Srazmerna je brzini širenja dezinfromacija”, poručio je Kif.

Prema njegovim rečima, rad na unapređivanju medijske pismenosti, stvaranje okruženja koje podstiče kulturu stvarnog demokratskog dijaloga, podrška medijskom pluralizmu i standardima, jesu korisne mere, ali u digitalno doba nisu dovoljne.

On je dodao da profesionalni, digitalni mediji i posebno javni medijski servisi nisu samo posrednik, već i glavni bedem odbrane javnog interesa i činjenica.

“Digitalno novinarstvo najviših profesionalnih standarda jedino ima realnu šansu u borbi sa dezinformacijama i lažnim vestima i zato zaslužuje naše poštovanje i podršku”, kazao je Denis Kif.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga