Demonstranti ušli u RTS, traže direktno uključenje u program RTS-a

U toku pregovori sa policijom

16. mar 2019

U zgradu Radio-televizije Srbije večeras je ušla grupa demonstranata sa građanskih protesta “Jedan od pet miliona”, sa zahtevom da budu direktno uključeni u program Javnog servisa Srbije.

Ispred zgrade su jake policijske snage, a u zgradi su u toku pregovori opozicionih lidera Boška Obradovića i Dragana Đilasa sa policijom, koja od njih traži da napuste zgradu, što oni odbijaju.

U zgradu je prvi ušao predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, a potom i veći broj učesnika protesta „Jedan od pet miliona“. U zgradu RTS-a je potom ušla policija pod punom opremom.

Obradović je kazao da se obezbeđenje “stavilo na stranu građana” i da je dozvolilo da građani uđu.

„Ušli smo da vratimo RTS narodu“, kazao je Obradović i dodao da neće izaći dok ne bude promenjena uređivačka politika.

„Ovo je veče kada ćemo osloboditi RTS“, kazao je Obradović.

Dodao je da razgovara sa jednim od urednika RTS-a Zoranom Stanojevićem i da ga moli da stane na stranu naroda, da sa njima uđe u režiju.

„Pozivam vas da uđete u svaku prostoriju RTS-a, da omogućimo da predstavnici organizatora protesta gostuju u Dnevniku večeras“, rekao je Obradović i apelovao na građane da ništa ne lome i ne kradu.

Načelnik beogradske policije kazao je Obradoviću da policija ne želi da upotrebi silu prema građanima, ali da neće dozvoliti ugrožavanje zgrade ili napad na zaposlene javnog servisa.

On je apelovao na Obradovića da izađe iz zgrade i razgovara sa građanima koji su ostali ispred, kako bi se „spustila lopta“.

Obradović je na to kazao da niko ne želi da uništava imovinu ili napada zaposlene, već samo da neko od organizatora dobije pravo da govori na RTS-u.

Učesnici protesta „Jedan od pet miliona“ okružili su večeras oko 19 časova, zgradu Radio-televizije Srbije u Beogradu i na taj način započeli blokadu koja je trebalo da traje dva sata.

Potom je grupa demonstranata na čelu sa Boškom Obradovićem upala u RTS. Tom prilikom je polomljeno staklo na ulazu u zgradu.

Ministar policije Nebojša Stefanović optužio je demonstrante da su nasilno upali u RTS, da su pretili obezbeđenju i zaposlenima i dodao da je u pitanju „nasilje u teškom obliku“.

RTS nije prekidao redovni program, sem što su se uključili u vanrednu konferenciju za novinare Nebojše Stefanovića, i to tako što su preuzeli program TV Pink.

Anasonović: Policija napala jednog od organizatora protesta

Jedna od organizatorki protesta „Jedan od pet miliona“ Jelena Anasonović izjavila je večeras da je policija ispred zgrade Radio televizije Srbije napala jednog od organizatora protesta Srđana Markovića.

„Mi imamo snimak gde policija juri organizatora protesta Srđana Markovića i još neke studente i udara ga“, kazala je Anasonović okupljenima u zgradi RTS-a.

Dodala je da veruje da to „nije ona policija koja sa nama sarađuje“.  

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga