Demonstranti u Novom Sadu poručili: Vučiću, odlazi

Pristalice LSV i VP napustili protest, nakon što je Sergej Trifunović izvređao Nenada Čanka i optužio ga da je lažni opozicionar

01. mar 2019

Oko osam hiljada građana učestvovalo je večeras na protestnoj šetnji “Jedan od pet miliona” u Novom Sadu i zatražilo ostavku Aleksandra Vučića.

Demonstranti su uzvikivali “Vučiću, odlazi”, “Vučiću, lopove”, “Bando napredna”, “Ostavke”.

Na čelu kolone bio je kamion sa jakim razglasom sa kojeg se puštala muzika, a odmah iza kamiona građani su nosili veliki transparent “Jedan od pet miliona”.

Okupljeni ispred Srpskog nardnog pozorišta nosili su zastave Srbije i Vojvodine, kao i transparente na kojima je pisalo „Ja volim Vojvodinu“, „Vojvodina, moja domovina“, „Kosovo je srce Srbije“, „Ako prodate Kosovo prodali ste i Vojvodinu“, „Vojsko, policijo, zaustavite izdaju, branite Ustav, stanite uz narod!“.

Pristalice vojvođanske autonomije, koji su nosili i zastave te pokrajine, demonstrativno su napustili skup nakon što je predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović uputio veliki broj teških uvreda na račun predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka.

Trifunović je prethodno rekao da se „ovih dana priča“ o otcepljenu Vojvodine i dodao da je za „sprovodioca“ tog plana odabran Nenad Čanak.

Prema njegovim rečima, predviđeno je da Čanak „na kamionu sa okupacionom vojskom“ uđe u Novi Sad i poručio Novosađanima da to ne smeju da dozvole, jer je Novi Sad „srpska Atina“ i grad u kojem u miru i toleranciji živi veliki broj nacija.

On je Čanka, lidera SDPS-a Rasima Ljajića i lidera LDP-a Čedomira Jovanovića nazvao lažnim opozicionarima, koji su veći problem nego što je to Aleksandar Vučić.

Trifunović je rekao i da je Aleksandar Vučić „zmaj od papira“ i da građani treba da postanu svesni da on može da „padne“ za 48 sati, ukoliko ih dovoljno izdaje na ulice.

„Aleksandar Vučić nema sistem, on je zmaj od papira, on nema policiju, nema vojsku ima možda jedino privatnu. U 48 sati on može da padne, samo treba da budemo svesni sa kim imamo posla“, kazao je Trifunović.

On je naveo da je za to da glasanje na izborima bude obavezno, jer danas 25 odsto Vučićevih glasača drži celu Srbiju u šaci.

„Mi smo zato krivi i treba da učimo od Rumuna – koji masovno izlaze na ulice – šta je to građanska svest“, rekao je Trifunović.

On je dodao da se mora vratiti snaga institucijama, pa će onda biti svejedno da li će na vlasti u Srbiji biti „miki, paja i šilja“ jer će sve funkcionisati.

„Ovi su ubili dostojanstvo svakog čoveka, ova kriminalna struktura je uništila sistem, mi imamo ministra zdravlja koji se svađa sa bolesnom devojčicom, to nema nigde na svetu“, rekao je Trifunović.

On je kazao da je ušao u politiku kako bi privukao onih 45 odsto građana koji spavaju.

„A kada ih srušimo sa vlasti, slede i lustracija i kastracija i ispitivanje porekla imovine“, dodao je on.

Student pravnog fakulteta Nikola Sibinčić, koji je predstavaljen kao višetruki pobednik u besedništvu, rekao je da je Vučićeva vlast “zavila nauku u Srbiji u crno i umesto nauke ponudila kič, rijalite i lažne senzacionalističke vesti”.

„Mi smo jedina država u kojoj se četiri miliona evra ulaže u izgradnju nove bolnice, a dva miliona u izgradnju pevajuće fontane“, kazao je Sibiničić.

On je dodao da za nedela aktuelnog režima ne postoji opravdanje. „Sudiće im istorija, a – dragi građani – istoriju pišemo mi“, kazao je on.

Nakon održanih govora više hiljada građana krenulo je u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama.

Njima se priključilo više stotina studenata koji su došli iz kampusa Novosadskog univerziteta.

Protestnu šetnju obezbeđivala je saobraćajna policija.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga