Demonstranti porazbijali ćirilične table u Vukovaru

Najveći otpor prema ćirilici prisutan je u Vukovaru i potiče uglavnom od desnih stranaka i udruženja veterana poslednjeg rata

02. sep 2013

Tridesetak protestanata okupljenih u Vukovaru čekićima i rukama razbilo je obe postavljene ploče s dvojezičnim natpisom, ispisanim latiničnim i ćiriličnim pismom, prenose hrvatske novinske agencije.

U guranju s protestantima nekoliko interventnih policajaca zadobilo je ogrebotine.

Ploču na zgradi policije razbio je Marijan Živković koji je u ratu izgubio dvojicu sinova. Živković je inače na početku protesta najavio da će on biti taj koji će skidati ploče, javljaju hrvatski mediji.

Podsetimo, na javnim ustanovama u Vukovaru jutros je počelo postavljanje dvojezičnih tabli na latiničnom i ćiriličnom pismu, da bi nešto kasnije došlo do odlaganja jer postavljanje ometa grupa građana i predstavnika Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara.

Prve table postavljene su oko 6h na zgrade policije i Državne uprave.

„Na zgradu državne uprave pokušano je postavljanje ploča, ali zbog demonstranata, kojih je tridesetak, postavljanje je odloženo i u ovom trenutku ne mogu reći hoće li biti i kada postavljene“, potvrdio je Hini predstavnik vukovarsko-sremske Kancelarije državne uprave Goran Bošnjak.

Precizirao je da su dvojezične ploče postavljene na zgradu Policijske stanice i dodao da se oko demonstranata nalaze snage specijalne policije.

Prethodno, zagrebački „Večernji list“ je najavio da će prve dvojezične table u Vukovaru biti postavljene u petak, ali su nadležni tvrdili da ne znaju ništa o tome, a oni koji se tome protive poručili da će ćirilične table biti skinute po cenu krivičnih prijava.

Pozivajući se na neimenovani izvor, list je naveo da bi trebalo da budu u isto vreme postavljene četiri table – na objektima državne uprave Vukovarsko-sremske županije, Policijske uprave Vukovara, Državnog tužilaštva i na zgradi Suda.

Kasnije bi dvojezične table, od kojih je većina napravljena proletos, bile postavljene i na drugim predviđenim mestima.

Ustavni zakon o zaštiti prava nacionalnih zajednica i manjina nalaže da svaka nacionalna manjina koja čini više od trećine stanovništva neke lokalne samouprave ima pravo da na njenom jeziku i pismu budu postavljeni javni natpisi i oznake.

Prema poslednjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj ima oko 20 opština i gradova u kojima pripadnici srpske manjine čine više od trećine stanovništva.

Najveći otpor prema ćirilici prisutan je u Vukovaru i potiče uglavnom od desnih stranaka i udruženja veterana poslednjeg rata.

Iz Vlade Hrvatske koju predvodi Socijaldemokratska partija više puta su poručili da će ploče s dvojezičnim natpisima biti postavljene gde god za to ima potrebe, pa tako i u Vukovaru.

(Agencije) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga