Demonstranti odali počast Slavku Ćuruviji ispred RTS-a

Te godine je ministar za informisanje u Vladi Srbije bio Aleksandar Vučić

11. apr 2017

Učesnici „Protesta protiv dikature“ u Beogradu odali su ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) minutom ćutanja počast novinaru Slavku Ćuruviji, koji je ubijen na današnji dan pre 18 godina i čije ubistvo do danas nije rasvetljeno.

„Nalazimo se ispred RTS-a da malo objektivnije izveštavaju. Na današnji dan ubijen je Slavko Ćuruvija. Te godine je ministar za informisanje u Vladi Srbije bio Aleksandar Vučić. Vučić je izjavio da će se osvetiti Ćuruviji kad-tad. On je potom ubijen“, poručeno je sa razglasa.

Takođe je sa razglasa pozvan RTS da izveštava objektivno, jer je to servis koji plaćaju svi građani Srbije.

Demonstrati su ispred zgrade RTS-a skandirali „Hoćemo uživo“, „Ostavke“, „Ustala je Srbije“, „Ua“, „Av, av, av“.

Stanovnici Ulice kraljice Marije pozdravili su ih mahanjem i lupanjem u šerpe.

Protestna kolona nastavila je dalje ka Skupštini Srbije. Demonstranti su počeli da se okupljaju na Trgu Nikole Pašića i na stepenicama na ulazu u Dom Narodne skupštine, gde je istaknut transparent sa studentskim zahtevima.

Protest je protekao bez incidenata.

Večerašnje, deveto okupljanje počelo je ispred Vlade Srbije oko 18 sati, a za sutra je najavljeno novo okupljanje.

Kolona koja ide ka skupštini uzvikivala je „Uhapsite Vučića“.

Deveti dan protesta u Nišu, učesnici traže kulturu, a ne diktaturu

Oko dve hiljade Nišlija učestvovalo je večeras u „Protestu protiv diktature“ i protestnoj šetnji koja je kao i prethodnih osam popodneva krenula sa Trga kralja Aleksandra, a završila se ispred Gradske kuće.

Kao i prethodnih dana i večeri, na čelu kolone nalazili su se mladi sa bubnjevima i velikim transparentom „Ovo je zemlja za nas“.

Uz već dobro poznate transparente „Nije naš predsednik“ „Av, av, av“, učesnici protestesta nosili su i transparente na kojima je pisalo „Kulturu, a ne diktaturu, „Prodajem glasačke listiće, malo korišćene, ispeglane“, „Na papiru si pokrao na ulici ne možeš“.

„Vrati babi penziju, pokrao si izbore, gotov je, av, av, av“, samo su neke od parola koje su skandirale Nišlije koje su večeras učestvovale u protestu.

Nis, 11.04.2017. - Nislije ucestvuju u protestnoj setnji i "Protestu protiv diktature", koji je deveti put zaredom organizovan u Nisu. Uz vest Bete. (BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/DS)

U koloni koja je prošetala centralnim gradskim ulicama nalazili su se pre svega studenti, ali bilo je i profesora niškog univerziteta, članova Udruženog pokreta slobodnih stanara i nevladinih organizacija, kao i radnika propalih niških društvenih firmi.

Studenti koji su predvodili kolonu istakli su za Betu da podržavaju zahteve svojih kolega iz Beograda i Novog Sada, i to pre svega one koji se odnose na smenu predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, smenu članova Republičke izborne komisije i smenu urednika informativnog programa Radio-televizije Srbije (RTS).

Studenti su istakli da prvenstveno žele ozbiljne promene u zemlji i ekonomsko napredovanje juga Srbije.

„Na ulici sam jer ne mogu da trpim više ovu situaciju u zemlji. Moji roditelji ne rade, moja sestra ne radi, ja sam završila fakultet a ni za mene posla nema“, rekla je za agenciju Beta učesnica protesta Marija Virijević.

Ona je kazala da u Nišu rade samo strane firme u kojima ljude eksploatišu za 22.000 iil 23.000 dinara mesečno.

Jedna od učesnica protesta kazala je za Betu da je notorna laž koja se ovih dana mogla čuti u Srbiji da su učesnici protesta huligani.

„Učesnici protesta su odlični studenti, svi sa odličnim prosekom“, rekla je ona.

Za sutra je najavljeno novo protestno okupljanje na centralnom niškom trgu.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga