Demonstranti najavljuju blokadu granice Hrvatske i BiH

U Slavonskom Brodu održan protest protiv zagađenja zraka, organizatori razmišljaju o blokadi granice između Hrvatske i BiH

19. dec 2016

U Slavonskom Brodu održan je protest protiv zagađenja zraka u ovom gradu, koje je, tvrde organizatori, posljedica rada Rafinerije nafte Brod u Bosni i Hercegovini.

Novi protest organizirala su brojna udruženja i građanske inicijative, a održan je kod graničnog prijelaza Slavonski Brod.

Građani tog grada u Hrvatskoj godinama dišu nekvalitetan zrak, te su s ciljem poboljšanja uvjeta življenja vodili razgovore s predstavnicima raznih institucija i ministarstva, ali za sada, rješenja ovog ekološkog problema nema.

Blokada granice

Bio je dogovoren i sastanak gradskih vlasti Slavonskog Broda sa predstavnicima bh. entiteta Republika Srpska.

Trebalo je da bude održan 16. decembra, ali do njega nije došlo. Zbog toga je odlučeno da danas bude organiziran protest.

Organizatori protesta kažu da razmišljaju i o blokadi granice između Hrvatske i BiH na ovom području.

Predstavnik inicijative „Kad ako ne sad?“ je rekao: „Ovim skupom poručujemo institucijama Hrvatske, institucijama BiH, rafineriji Brod da smo iscrpili sve mogućnosti pregovaranja. Za sve dalje aktivnosti koje ćemo provoditi, ukoliko se ne ispoštuju naši zahtjevi, Vlada Republike Hrvatske preuzima odgovornost. Ja smatram da smo poruku poslali. Došli smo tu do granice i to je naša poruka svima koji je trebaju čuti“.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga