Demonstracije u Budimpešti zbog poreza na internet

Deo demonstranata delovima računara gađao sedište vladajuće partije i premijera Orbana nazivao “Viktator”, šestoro privedenih

27. okt 2014

U nedelju je u Budimpešti i nekoliko drugih gradova u Mađarskoj održan protest protiv uvođenja poreza na internet.

Nakon što su organizatori na Trgu heroja proglasili protest završenim, grupa demonstranata je krenula ka sedištu vladajućeg Fidesa (Fidesz) gde su neki od njih starim delovima za računar, npr. tastaturama gađali zgradu. Po izveštaju državne novinske agencije MTI, razbijeno je nekoliko prozora i stradale roletne.

Nekoliko demonstranata se popelo na balkon zgrade i postavilo dve zastave Evropske unije. Demonstranti su uzvikivali slogane poput: „Viktator” (kombinacija imena premijera Viktora Orbana i reči diktator), „Demokratiju!”, „Evropa”…

Policija je oko 21h zaštitila zgradu kordonom, a dvojica demonstranata koji su lice sakrili kapuljačom i razbili dva prozora su na poziv policije napustili zgradu. Na upit MTI oko 21h, policija je odgovorila da niko nije priveden. Kasnije je policija saopštila da je tokom noći privela 6 lica iz grupe koja je srušila ogradu i razbila dva prozora.

Fides je saopštio da su demonstracije „eskalirale u vandalizam”. Vladajuća partija je saopštila da će s „prijateljstvom i strpljenjem saslušati” one kojin se s njom ne slažu. Fides je saopštio da se zalaže za maksimizaciju poreza u iznosu od 700 forinti i naglasio da „porez na protok podataka treba da plaćaju provajderi, a ne fizička lica”.

(Vajdasag Ma)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga