Demokratska stranka pozvala vlasnicu TV Kanal 9 da prekine štrajk glađu

"Nijedan minut njenog već ozbiljno narušenog zdravlja nije vredan da bude žrtvovan zbog oholosti, sporosti i nezainteresovanosti premijerke, ministarske pravde, predsednice Upravnog suda i drugih odgovornih da njen slučaj reše"

05. maja 2019

Demokratska stranka (DS) pozvala je danas vlasnicu TV Kanal 9 iz Novog Sada Maju Pavlović da prekine 21-dnevni štrajk glađu, i ocenila da je slučaj te televizije jedan od drastičnih primera bezočnosti kojom se vlast obračunava sa informativnim kućama koje poštuju kodeks i standarde profesije, ljudsko dostojanstvo brane i slobodno mišljenje.

U saopštenju, DS je pozvala Maju Pavlović da obustavi štrajk navodeći da „nijedan minut njenog već ozbiljno narušenog zdravlja nije vredan da bude žrtvovan zbog oholosti, sporosti i nezainteresovanosti premijerke, ministarske pravde, predsednice Upravnog suda i drugih odgovornih da njen slučaj reše“.

„Razumemo razloge Maje Pavlović da na drastičan način, štrajkom glađu, pokuša da odbrani lično i profesionalno dostojanstvo, ugled kuće koju je radom gradila i poštovanje profesije kojoj pripada. Kao ljudi koji delimo sa njom težnju za uspostavljanje normalnosti i zakona, pozivamo je da prekine štrajk glađu i da borbu zajednički nastavimo istrajnošću i doslednošću u nastojanju da se na zahteve upućene premijerki odgovori“, navodi se saopštenju.

Ocenjujući da i slučaj televizije Kanal 9 „dokazuje da su pravni sistem i pravosudni poredak u blokadi“, Demokratska stranka je pozvala Maju Pavlović da „i dalje bude“ saborac DS-a „u borbi za slobodu javne reči, za slobodu medija, neodustajanjem od istine“.

„Egzistencijalni pritisci na novinare direktno guše novinarske slobode i slobodu govora. Novinari služe interesu javnosti, zato je zaštita novinara i informativnih kuća koje celovito, objektivno i pravovremeno izveštavaju od institucionalnih i vaninstitucionalnih pritisaka, prvorazredni javni
interes“,
navodi se u saopštenju.

Vlasnica novosadske televizije Kanal 9 Maja Pavlović stupila je 15. aprila u štrajk glađu jer smatra da je odlukama državnih organa i ekonomskim pritiscima taj medij doveden u neravnopravan položaj na tržištu, zbog čega je onemogućeno njegovo normalno funkcionisanje.

Ona je i prošle godine štrajkovala glađu pošto je ETV ugasio signal TV Kanala 9 zbog navodnog duga od 2,5 miliona dinara.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga