Demokratska omladina u pismu Tanji Fajon: Nastavak urušavanja institucija u Srbiji

"Vučić još jednom suspendovao ulogu parlamenta tako što je na televiziji Pink proglasio da će vanredno stanje biti ukinuto 6. maja"

07. maj 2020

Demokratska omladina uputila je danas pismo poslanici Evropskog parlamenta (EP) Tanji Fajon u kom je upozorila na „nastavak urušavanja institucija u Srbiji“ i na pretnju eskalacije „novonastale“ atmosfere u društvu, koju je, kako se navodi, stvorila Srpska napredna stranka.

Omladina demokrata je u pismu navela da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „još jednom suspendovao ulogu parlamenta tako što je, u nedelju, 3. maja na televiziji Pink, mimo svake procedure i mimo odluke skupštine, proglasio da će vanredno stanje biti ukinuto 6. maja“.

„Tim potezom je jasno pokazao da će nastaviti sa svojim autokratskim modelom vlasti, i da Skupština Srbije za njega ne predstavlja najviše predstavničko telo iz kog proizilazi volja građana, već sredstvo za legitimizaciju sopstvene volje i sopstvenih odluka“, stoji u pismu.

Ocenjuje se da je pritisak na nezavisne novinare u Srbiji „kulminirao početkom maja, kada je novinarki koja je prethodno bila hapšena zbog jednog teksta, probušena guma na automobilu“.

Demkratska omladina je upozorila i na „svakodnevne akcije narodnih poslanika vladajuće partije i neidentifikovanih maskiranih osoba, koji sa krovova zgrada gradova širom Srbije, emituju sa razglasa pogrdne slogane na račun jednog od lidera opozicije i pale pirotehniku“.

„Sve to se odvija uz asistenciju policije koja ne reaguje na pozive građana. Zbog svega navedenog, veoma smo zabrinuti za bezbednost građana, jer je ovo pokazatelj da se otišlo korak dalje u zarobljavanju države„, naveli su u pismu predsedavajućoj Zajedničkog parlamentarnog odbora EU-Srbija.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga