Demokrate i socijalisti formiraju novu vlast u Vrbasu

Koalicija „Za evropski Vrbas – Boris Tadić“, koju čine Demokratska stranka, Socijaldemokratska partija i S…

19. okt 2009

ds.jpgKoalicija „Za evropski Vrbas – Boris Tadić“, koju čine Demokratska stranka, Socijaldemokratska partija i Srpski pokret obnove, pobednik je vanrednih lokalnih izbora u opštini Vrbas. Prema zvaničnim podacima, lista koju predvodi DS osvojila je 15 od ukupno 36 mandata u SO Vrbas; Koalicija SPS–PUPS–JS-a imaće osam odbornika, naprednjaci šest, radikali tri, dok će po dva svoja predstavnika u lokalnom parlamentu imati koalicije DSS–NS-a i LDP–LSV-a.
– Izražavam ogromnu zahvalnost građanima opštine Vrbas koji su dali ovoliku podršku listi „Za evropski Vrbas – Boris Tadić”. Ovakav rezultat govori da građani imaju poverenje u Demokratsku stranku i njene koalicione partnere i da su zadovoljni radom, kako pokrajinske, tako i Republičke vlade – ocenio je predsednik Izvršnog veća i potpredsednik DS-a Bojan Pajtić. – Glasovi dobijeni na izborima u Vrbasu za DS su važni i jer smo ih osvojili samostalno, bez LSV-a i G17 plus. Predstoje razgovori o formiranju opštinske vlasti, ali ubeđen sam u to da će nam i ovde SPS biti koalicioni partner.
Po rečima prvog čoveka Demokratske stranke u Vrbasu dr Željka Vidovića, građani su na izborima potvrdili da je bivša vlast svojim delovanjem potpuno izgubila njihovo poverenje.
– Rezultati pokazuju da stranke bivše vlasti, osim socijalista, imaju znatno niži rejting nego u prethodnom periodu, dok je Demokratska stranka napravila pomak unapred, pogotovo u poslednjih nekoliko meseci, otkako njeni članovi upravljaju lokalnom samoupravom kroz Privremeni organ. Na nama je sada da opravdamo poverenje i građanima pružimo sve ono što od nas očekuju, a to je kvalitetniji život – rekao je dr Vidović.
Predsednika OO SNS-a Igor Bečić priznao je da naprednjaci nisu zadovoljni postignutim rezultatom jer se očekivala mnogo veća podrška građana:
– Očito je da se u Vojvodini stranka još uvek nije dovoljno profilisala i moraćemo da dodatno radimo kako bismo to uspeli. Iako smo vodili samo pozitivnu kampanju, zapravo su svi vodili kampanju protiv nas i to se moralo odraziti i na rezultat izbora – rekao je Bečić, dok je zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić poručio da će stranka „preduzeti sve korake da se slični rezultati ne ponove”.
Drugo mesto Koalicije SPS–PUPS–JS-a i dvostruko veći broj glasova nego na prošlom izlasku građana na birališta predstavlja najveće iznenađene lokalnih izbora u Vrbasu, mada socijalisti tvrde da su to očekivali:
– Građani već duže žele promene, i to socijalne promene, i u SPS-u su prepoznali stranku koja ima snage da takve promene sprovede. Pred nama je ozbiljan posao, jer građani od nas očekuju da stvorimo uslove za kvalitetniji život – rekao je funcioner vrbaskog SPS-a Mirko Koprivica.
U svakom slučaju, lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić čestitao je izbornom štabu SPS–PUPS–JS na rezultatu, dok je potpredsednik stranke dr Žarko Obradović poručio da socijalisti sad mogu s Demokratskom strankom formirati stabilnu vlast u Vrbasu, što, kako je istakao, „ova opština i zaslužuje”.
Predsednik OO SRS-a Branislav Petrović ocenio je da radikali mogu biti relativno zadovoljni brojem dobijenih glasova.
– Tri odbornika SRS-a koja će učestvovati u radu lokalnog parlamenta daće sve od sebe da zadovolje interese svih građana koji su glasali za našu stranku. Naravno, imamo znatno manji broj mandata nego u prethodnom sazivu SO Vrbas, ali ako se uzme u obzir šta se u stranci događalo prethodnu godinu, ovo zapravo i jeste relativno dobar rezultat – rekao je Petrović.
U Demokratskoj stranci Srbije kažu da su očekivali nešto veći broj glasova, ali su zadovoljni što im rejting stranke nije opao kao kod bivših koalicionih partnera:
– Podrška građana našoj stranci je stabilna, što nam govori da su oni koji su nam ukazali poverenje na prethodnim izborima zadovoljni kako smo obavili svoj deo posla u vođenju lokalne samouprave u prethodnih pet godina. I s te strane ipak možemo biti zadovoljni postignutim rezultatom – rekao je funkcioner DSS-a Miroslav Aleksić.
Vanredni lokalni izbori u SO Vrbasu doneli su i ulazak predstavnika Koalicije LDP–LSV-a prvi put u lokalni parlament.
– Naš cilj je bio da osvojimo mandate u Skupštini opštine Vrbas, i u tome smo uspeli. Za sada je rano govoriti o tome hoćemo li biti vlast ili opozicija, ali je sigurno da ćemo i u SO Vrbas instistirati na sprovođenju politike koju smo predstavljali i u predizbornoj kampanji – poručio je predsednik OO LDP-a u Vrbasu Veljko Cicmil.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga