Demograf Penev: Tokom leta povećana smrtnost za 13 odsto

"Razlika između broja umrlih i živorođenih bi premašila 42.000 stanovnika, i bila bi za preko 5.000 veća nego 2019. godine"

27. okt 2020

Demograf Goran Penev izjavio je danas da je i u septembru ove godine nastavljeno značajno povećanje smrtnosti stanovništva.

Penev je za agenciju Beta, pozivajući se na najnovije podatke Republičkog zavoda za statistiku (RZS) o promenama broja živorođenih i umrlih u periodu januar-septembar 2020, naveo da su nepovoljna kretanja naročito primetna u protekla četiri meseca (jun-septembar), kada je broj umrlih bio za više od 13 odsto veći nego u istom razdoblju 2019. godine.

Prema podacima RZS, u periodu jun-septembar živorođeno je 22.214, a preminulo 35.201 osoba.

„Promene broja umrlih i živorođenih u prvih devet meseci ove godine mogu se okarakteristati kao nepovoljne. To se posebno odnosi na letnje mesece (jun-septembar) kada je broj umrlih bio veći za 13 odsto, dok je broj živorođenih bio identičan onom iz istog razdoblja 2019. godine„, rekeo je demograf.

Penev je ocenio da ukoliko bi do kraja godine bila nastavljena kretanja koja su bila prisutna u prvih devet meseci, u 2020. bi bili zabeleženi novi „crni“ rekordi u pogledu broja umrlih – preko 106.000, kao i broja živođenih – manje od 63.000.

„Trenutno se takav scenario čini vrlo verovatnim, što znači da bi ove godine bio zabežen najveći broj umrlih u periodu nakon Drugog svetskog rata, i da bi broj živorođene dece bio najmanji u proteklih 120 godina. Kao rezultat takvih kretanja, rekordan bi bio i negativan prirodni priraštaj. Razlika između broja umrlih i živorođenih bi premašila 42.000 stanovnika, i bila bi za preko 5.000 veća nego 2019. godine“, rekao je Beti demograf Goran Penev.

On je naglasio da treba imati u vidu da se radi o „prethodnim podacima“, što znači da bi konačni podaci koji će biti objavljeni sredinom 2021. godine mogli biti još nepovoljniji, posebno ako se ima u vidu aktuelna situacija u vezi pandemije kovida-19.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga