Demarš EU Srbiji zbog izvoza u Rusiju

Ne može se jednom stražnjicom sedeti na dve stolice

21. avg 2014

Evropska unija (EU) uputila je demarš Vladi Srbije u kojem poziva da Srbija, kao kandidat za članstvo u Uniji, ne iskoristi ruske uzvratne sankcije Uniji kako bi plasirala svoje proizvode Rusiji, rečeno je danas Beti u Vladi.

U sedištu EU u Briselu Tanjugu danas nisu mogli da potvrde da je Srbiji upućen demarš, ali su zvaničnici Unije upućivali na zaključke sa nedavno održanog sastanka šefova diplomatija EU u kojima se treće zemlje i zemlje kandidati pozivaju da ne koriste ruski embargo protiv evropskih proizvođača.

„Evropska unija žali zbog objave mera Ruske Federacije o zabrani uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz Evropske unije. Da bi se obezbedilo jedinstvo međunarodne zajednice i poštovanje međunarodnog prava, Evropska unija očekuje od trećih zemalja i zemalja kandidata da se uzdrže od mera koje su usmerene na iskorišćavanje novih trgovinskih mogućnosti nastalih nakon uvođenja ovih mera“, navodi se u tački 11 zaključka sa sastanka Saveta ministara Evropske unije od 15. avgusta.

(Beta/Tanjug)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga