Demanti Koelja o Karadžiću

“Novosti” su objavile da “ekskluzivno saznaju” da Koeljo želi da napiše roman o Karadžiću i da je taj njegov predlog stigao u hašku ćeliju nekadašnjeg ratnog predsednika Republike Srpske

22. sep 2016

Brazilski pisac Paulo Koeljo demantovao je pisanje pojedinih beogradskih medija da namerava da napiše knjigu o haškom osuđeniku Radovanu Karadžiću i pozvao ih da ne objavljuju laži i poštuju čitaoce.

Izdavačka kuća Laguna, koja ekskluzivno objavljuje dela Koelja na srpskom jeziku, saopštila je 21. septembra da je od agencije San Žordi, koja zastupa tog pisca na internacionalnom nivou, kao i od autora lično, zamoljena da demantuje navode da on želi da napiše knjigu o Karadžiću.

I sam Koeljo demantovao je na svom nalogu na Tviteru pisanje “Večernjih novosti” da namerava da napiše roman o Karadžiću.

“Večernje novosti objavile su da planiram da pišem roman o ratnom zločincu. TO JE LAŽ, molim vas poštujte svoje čitaoce”, naveo je Koeljo na Tviteru, na kojem ima više od 11 miliona pratilaca.

“Novosti” su objavile 20. septembra da “ekskluzivno saznaju” da Koeljo želi da napiše roman o Karadžiću i da je taj njegov predlog stigao u hašku ćeliju nekadašnjeg ratnog predsednika Republike Srpske, kao i da je navodno spreman da dođe u Holandiju i da sa nekadašnjim liderom bosanskih Srba provede dve nedelje kako bi mu on potanko ispričao kako se godinama skrivao pod lažnim imenom i bradom doktora Dragana Davida Dabića.

Koeljova dela objavljena su u 170 zemalja i prevedena na više od 80 jezika, a prodata su širom sveta u tiražu od više od 150 miliona primeraka.

Rođen u Rio de Žaneiru 1947. godine, Koeljo je autor nekoliko naslova koji spadaju u najčitanije knjige današnjice. Među njima su “Dnevnik jednog čarobnjaka” i “Alhemičar”, kojima je i postao svetski poznat, te “Brida”, “Veronika je odlučila da umre”, “Jedanaest minuta”, “Alef“…

Dobitnik je niza međunarodnih nagrada, a 2002. godine izabran je za člana Brazilske književne akademije. Od 2007. godine je ambasador mira Ujedinjenih nacija.

Dodeljeno mu je 2009. godine i priznanje Ginisove knjige rekorda za najprevođenijeg autora jednog romana (Alhemičar).

Laguna će uskoro objaviti Koeljov novi roman o Mati Hari “Špijunka”.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga