Delimična blokada američke vlade – u Senatu bez dogovora o budžetu

Delimično zatvaranje američkih federalnih službi stupilo je na snagu nakon neuspelog pokušaja da republikanci…

20. jan 2018

Delimično zatvaranje američkih federalnih službi stupilo je na snagu nakon neuspelog pokušaja da republikanci i demokate u Senatu postignu kompromis o budžetu. Predstavnički dom Kongresa izglasao je zakon kojim se produžava finansiranje budžeta do 16. februara, ali ga Senat juče nije potvrdio uprkos intenzivnim pregovorima republikanaca i demokrata i intervencijom američkog predsednika Donalda Trampa.

Zatvaranje nekih saveznih agencija stupilo je snagu u ponoć, ali nije moguće predvideti koliko će trajati.

Uoči odlučujućeg glasanja u Senatu o Zakon o privremenom finansiranju vlade, za koji je bilo potrebno 60 glasova, Tramp je na Tviteru napisao da „stvari izgledaju loše“.

Zatvaranja saveznih uprava dogadja se na prvu godišnjicu mandata Donalda Trampa, a dve strane u Kongresu za nastalu situaciju krive jedna drugu.

To je prva blokada savezne vlade od oktobra 2013, kada je trajala 16 dana.

Demokrate uslovljavaju glasanje dogovora o zaštiti od deportacije 700.000 mladih imigrnata koji su dovedeni u zemlju kao deca i tu ilegalno ostali. Tramp je prekinuo program iz vremena njegovog prethodnika
Baraka Obame koji daje zaštitu tim mladim imigrantima. On traži da budući dogovor o imigraciji uključi novac za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

Tramp je i juče uputio kritiku demokratama u Senatu rekavši da „oni hoće nelegalnu imigraciju i slabe granice“.

„Zakon o privremenom finansiranju vlade odobren je u Predstavničkom domu. Sad su potrebni glasovi demokrata da bude odobren u Senatu, ali oni hoće nelegalnu imigraciju i slabe granice“, napisao je Tramp juče na Tviteru.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga