Đelić: Dobićemo status kandidata u decembru

Šta god pričao predsednik Tadić, mi ćemo u decembru ove godine dobiti status kandidata. Otprilike tako se može čitati izjava vicepremijera Božidara Đelića

26. avg 2011

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izrazio je uverenje da će Srbija dobiti status kandidata u decembru ove godine i ponovio da će, ukoliko se to ne dogodi, podneti ostavku na svoju funkciju.

„Kako odgovoran čovek stojim iza svake svoje reči. Stav o ostavci sam izrazio i pre nego što je lociran (haški optuženik Ratko) Mladić. Siguran sam da će EK pozitivno oceniti stepen reformi koje su do sad sprovedene u Srbiji. Verujem da ćemo u decembru dobiti status kandidata“, rekao je Đelić za „Danas“ od petka. On je istakao da će srpska strana dati svoj maksimum da se reši pitanje kosovskog pečata, „ali ne po svaku cenu“.

„To nije nov uslov, on postoji u Akcionom planu i mi ćemo dati maksimum da do rešenja dođe, ali ne po svaku cenu“, naveo je Đelić. On je izrazio uverenje da je Srbija bliža EU nego ranije, kao i da mora raditi na dijalogu sa Prištinom, koji je, kako je kazao, Srbija i inicirala.

Đelić je ocenio i da je bila uspešna poseta nemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji, jer su na otvoren način razmenjeni stavovi dve zemlje o najvažnijim pitanjima. On je rekao da će u septembru biti usvojeni zakoni o javnoj svojini i restituciji i istakao da nije Evropska komisija, već Srbija ubacila u Akcioni plan donošenje tih zakona. Đelić je naveo i da je do sad obezbeđeno 110 miliona evra za vraćanje nacionalizovane imovine, za šta je potrebno dve milijarde evra.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga