Đelić brani Vojvodinu

Potpredsednik Vlade Srbije kaže da niko ne sme da koči ostvarivanje nadležnosti Vojvodine predviđene Ustavom i zakonima

26. avg 2011

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da niko ne sme da koči ostvarivanje nadležnosti Vojvodine koje su predviđene Ustavom i zakonima. Đelić je nakon razgovora sa predstavnicima Vlade Vojvodine o Nacrtu zakona o javnoj svojini, rekao da je moguće uspostaviti visok nivo saglasnosti o primedbama na nacrt tog zakona koje su stigle iz Vojvodine.

„Duh decentralizacije koji se pojavljuje u Ustavu Srbije sada treba da se sprovede u delo“, naveo je potpredsednik vlade.

Prema njegovim rečima, nema rizika od razgradnje države Srbije zbog vraćanja imovine pokrajini i lokalnim samoupravama, jer će država zadržati vlasništvo nad ključnim nacionalnim bogatstvima i ključnom infrastrukturom.

„S druge strane, gradovima i opštinama potrebni su imovina i finansije da bi mogli da finansiraju nadležnosti koje imaju“, kazao je Đelić.

On je najavio da će predlozi zakona o restituciji i zakona o javnoj svojini Vlada Srbije usvojiti u prvoj sedmici septembra, nakon čega će biti upućeni u Skupštinu Srbije na razmatranje. Đelić je izrazio uverenje da će ti zakoni stupiti na snagu krajem septembra.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga