Deli: Poštovati prava manjinskih nacionalnih zajednica

Građani uputili primedbe na rad više službi za katastar nepokretnosti zbog neprihvatanja ugovora sastavljenih na jeziku nacionalne manjine

11. mar 2011

Vojvođanski sekretar za propise, upravu i nacionalne zajednice Andor Deli pozvao je danas službe za katastar nepokretnosti u Vojvodini na strogo poštovanje prava pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica na službenu upotrebu jezika i pisama.
Kako se navodi u saopštenju Pokrajinskog sekretarijata za informacije, protekle nedelje sekretarijat je primio prijave građana na rad više službi za katastar nepokretnosti zbog neprihvatanja ugovora sastavljenih na jeziku nacionalne manjine.
Deli je podsetio da su jezici nekih nacionalnih manjina u Vojvodini u ravnopravnoj službenoj upotrebi sa srpskim jezikom i ćiriličkim pismom, odnosno tretiranja takvih jezika kao stranih, uz protivzakonito prebacivanje troškova prevođenja na teret stranke.
Povodom prijava, Sekretarijat je u okviru svog zakonskog ovlašćenja inspekcijskog nadzora službene upotrebe jezika i pisama nacionalnih manjina već započeo postupak nadzora na terenu.
U Vojvodini su u službenoj upotrebi srpski, mađarski, slovački, rumunski, rusinski i hrvatski jezik.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga