Delegati: Predsednik AKV-a radi protiv interesa komore, sutra izborna skupština

Da li će sutra biti održana izborna skupština Advokatske komore Vojvodine?

29. juna 2017

Deo delegata Skupštine Advokatske komore Vojvodine (AKV) optužio je danas predsednika te komore Srđana Sikimića da je, zajedno sa saradnicima, učestvovao u podnošenju krivične prijave protiv AKV-a kako bi sprečio održavanje sutrašnje izborne skupštine, kao i da je falsifikovao izveštaj predsednika i odbio da omogući delegatima da se upoznaju sa načinom trošenja sredstava AKV-a.

Advokati su u saopštenju za javnost najavili da će protiv Sikimića i saradnika podneti krivičnu prijavu za zloupotrebu službenog položaja, kao i krivičnu prijavu zbog “falsifikovanja” izveštaja predsednika AKV-a.

“Duboko smo razočarani načinom i postupcima predsednika i sekretara AKV-a, kojima je istekao mandat u januaru ove godine, ali koji nastavljaju da na sve moguće načine produže ostanak na funkcijama. Obaveštavamo javnost da će se izborna skupština održati bez obzira na opstrukcije”, piše u saopštenju.

Navodi se da su juče advokati Zoran Kovačević i Veselin Guberinić, koji rade u istoj kancelariji sa sekretarom AKV-a Dejanom Ukropinom, podneli tužbu protiv te komore, u nameri da spreče održavanje sutrašnje izborne skupštine.

“Takođe, postoji ozbiljna sumnja da su tužioci, sekretar i predsednik AKV-a postigli dogovor i plan o ovakvom delovanju. Obaveštavamo javnost da ovakvo postupanje predstavlja nezakonite aktivnosti i da će protiv svih ovih lica biti podneta krivična prijava za zloupotrebu službenog položaja i pomaganje u tome. Ovo je prvi ovakav slučaj u dugoj istoriji AKV-a i na ovaj način je zapravo Srđan Sikimić sam tužio Advokatsku komoru Vojvodine, iako je njen predsednik”, objašnjava se u saopštenju.

Dodaje se da je Sikimić, kao predsednik AKV-a, objavio “falsifikovan izveštaj predsednika“ koji je postavio na internetsku stranicu AKV-a.

“Ovaj dokument objavio je sa objašnjenjem da je navodno hteo da ga podnese skupštini koja je započeta 24. juna 2017, iako izveštaj predsednika AKV-a nije ni bio na dnevnom redu. Međutim, ako se ovaj dokument preuzme sa sajta komore i uđe u detalje dokumenta, vidi se da je dokument sačinjen 26. juna 2017. i da ga nije napisao Srđan Sikimić, nego njegova bliska saradnica Mirjana Jovanović Tomić”, navodi se u saopštenju, uz koje je priložen i dokument o tome.

Srđan Sikimić rekao je juče agenciji Beta sutra neće biti održana izborna Skupština i najavio da će biti podnete krivične prijave protiv onih koji je evetualno budu zakazali „mimo pravila“.

Sikimić je rekao da skupštinu mogu da sazovu samo predsednik komore i Upravni odbor, a da u ovom slučaju ni jedan ni drugi organ to nisu učinili.

Prema njegovim rečima, ukoliko 30. juna bude održan neki skup, on „neće biti u vezi sa radom bilo kog organa AKV-a“. „Ako je neka grupa u vidu družine htela da sazove skup, on neće biti u vezi sa AKV-om. Ako je to neko delovanje protiv organa AKV-a, biće podnete krivične prijave protiv tih lica“, rekao je Sikimić.

On je kazao da ukoliko „ta družina“ organizuje skup bez odluke organa komore koji su ovlašćeni da zakazuju sednice skupštine, taj postupak može biti okarakterisan kao „remećenje javnog reda i mira, pa sve do rušenja legitimnih organa“ ili može da bude „osnivačka skupština za nešto drugo“.

Deo delegata AKV-a juče je saopštio da će izborna skupština, koja je započeta 24. juna, biti nastavljena u petak, 30. juna, i da će na njoj biti izabrano novo rukovodstvo te komore.

Izborna skupština je započeta 24. juna, ali nije dovršena, zbog toga što nakon verifikacije mandata novim delegatima, aktuelno rukovodstvo komore nije obezbedilo izborni materijal i nije uputilo pozive novim delegatima skupštine.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga