Delegacija Skupštine Vojvodine na zasedanju AER u Strazburu

Vojvodina je 2002. godine primljena u puno članstvo Skupštine evropskih regija, pre nego što je Srbija postala članica Saveta Evrope

15. okt 2012

Delegacija Skupštine AP Vojvodine, s predsednikom pokrajinskog parlamenta Ištvanom Pastorom na čelu, učestvovala je u Strazburu na generalnom zasedanju Skupštine evropskih regija (AER), najuticajnije i najveće mreže evropskih regiona.

Predstavnici više od 300 evropskih regiona i međunarodnih organizacija iz više od 30 evropskih zemalja, razmatrali su na godišnjem zasedanju dalje funkcionisanje te organizacije i usvojili budžet za narednu godinu. Na sednici Biroa AER-a, upravljačkog i najvišeg tela AER-a u kojem je Vojvodina stalna članica, predstavljena je strategija AER-a do 2020. godine, koja bi, nakon što predstavnici regiona daju svoje sugestije i predloge, trebalo da bude usvojena na narednom zasedanju Generalne skupštine te regionalne asocijacije, u maju 2013. godine u Parizu, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za informacije.

Predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor ocenio je da je aktivna međuregionalna saradnja od izuzetne važnosti za Vojvodinu te da bi dobre partnerske odnose s velikim brojem evropskih regija u što je moguće većoj meri trebalo upotpuniti konkretnim projektima.

Domaćin ovogodišnje Generalne skupštine AER-a bio je francuski region Alzas, u čijem glavnom gradu svoje sedište, osim AER-a, ima i Savet Evrope. SE je, pre početka godišnjeg zasedanja AER-a, prvi put organizovao Svetski forum za demokratiju. Tema tog foruma, u čijem je radu delegacija Skupštine APV takođe učestvovala, glasila je: „Prevazilaženje razlika – Demokratija: između starih modela i nove realnosti”. Kako je naglašeno, Savet Evrope je želeo da kandidovanjem te teme još snažnije promoviše demokratiju kao suštinski značajnu komponentu u zaštiti ljudskih prava i vrednosti.

Zvanični deo Foruma u Strazburu otvorio je Generalni sekretar UN Ban Ki-mun, a predstavnici Skupštine AP Vojvodine učestvovali su na konferencijskoj debati pod nazivom „Regionalizam i demokratija”, koja je održana pod pokroviteljstvom AER-a, Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti SE-a i regiona Alzas.

Delegaciju Skupštine APV su, osim predsednika Pastora, činili i predsednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju Skupštine APV Maja Sedlarević i sekretar Skupštine Milorad Gašić.

Vojvodina je 2002. godine primljena u puno članstvo Skupštine evropskih regija, dok u radu Biroa učestvuje od 2004. godine. AER predstavlja najveću mrežu regiona u Evropi i okuplja više od 300 regiona i organizacija iz 33 zemlje. Sedamdeset odsto članica AER-a dolaze iz zemalja koje su već u EU, dok je 30 odsto iz drugih evropskih zemalja, stoji u saopštenju.

(Dnevnik)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga