Delegacija Kanade u poseti Skupštini i Vladi Vojvodine

Vojvodina može da posluži kao primer u regionu

11. sep 2013

Delegacije Senata Kanade i Skupštine i Vlade Vojvodine razgovarali su danas u Novom Sadu o značaju multikulturalnosti i višejezičnosti, kao i o ekonomskoj saradnji, preneo je Biro za odnose s javnošću pokrajinske vlade.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da Vojvodina može da posluži kao primer u regionu, kada je u pitanju unapređenje i očuvanje multinacionalnosti.

On je posebno istakao značaj i važnost Radio-televizije Vojvodine koja kao pokrajinski javni servis emituje program na 10 jezika i snažno doprinosi očuvanju i negovanju specifičnosti Vojvodine.

Pastor je gostima iz Kanade poručio da su pokrajinske institucije spremne da pruže svu moguću podršku i ohrabre kanadske investitore da u većem broju investiraju u Vojvodinu, na obostranu korist.

Predsednik Senata Kanade Noel Kinsela rekao je da Kanada, zbog svoje multikulturalnosti, odlično razume sve prednosti i izazove funkcionisanja takvih sredina.

On je ocenio da je poljoprivreda oblast koja ima veliki potencijal za zajedničke projekte, kao i IT sektor.

Kinsela je o mogućnostima ekonomske saradnje razgovarao i sa vojvođanskim premijerom Bojanom Pajtićem.

Pajtić je rekao da je kruna saradnje sa kanadskim ulagačima do sada kompanija Magna siting (Seating), koja će u opštini Odžaci do 2015. godine uposliti oko 450 radnika.

Dodao je da je kanadski kapital prisutan i u Apatinskoj pivari, kompanijama koje se bave proizvodnjom hrane, kao i u projektima za iskorišćavanje energije vetra.

Pajtić je istakao da važnu sponu izmejdu Vojvodine i Kanade predstavljaju ljudi koji su se iz Vojvodine odselili i žive u Kanadi: Srbi, Rusini, Ukrajinci, Mađari i pripadnici svih drugih nacionalnosti.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga