Delegacija EU: Još uvek nedostaje Zakon o finansiranju Vojvodine

"Na srpskim vlastima je da pozovu međunarodne posmatrače da prate izbore"

06. feb 2016

Delegacija Evropske unije u Srbiji upozorila je da Evropska komisija već duže vreme u svojim godišnjim izveštajima poziva na donošenje Zakona o finansiranju Vojvodine i da taj pravni akt još uvek nedostaje, javila je danas Radiotelevizija Vojvodine.

„Vladavina prava mora da se poštuje. Ustav Srbije propisuje da se Zakon o finansiranju Vojvodine mora usvojiti. Evropska komisija poziva na to u svojim godišnjim izveštajima već duže vreme i taj pravni akt od suštinskog značaja još uvek nedostaje“, naveli su iz Delegacije EU.

Dodali su da je nivo autonomije nižih nivoa vlasti u zemlji suverena odluka države članice EU, kao i zemlje koja je kandidat za EU.

Na pitanje da prokomentarišu vest o vanrednim republičkim izborima, u Delegaciji EU u Srbiji su istakli da su uzeli u obzir tu najavu i da je na parlamentima i vladama da odluče o nacionalnim izborima i pozivu građanima da glasaju u skladu sa Ustavom.

Delegacija je navela da očekuje da će izbori proteći u mirnoj atmosferi, sa punim poštovanjem demokratskih principa.

„Na srpskim vlastima je da pozovu međunarodne posmatrače da prate izbore u skladu sa prethodnom praksom i međunarodnim standardima“, poručili su iz Delegacije.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su ove nedelje Rezoluciju o Srbiji u kojoj se, između ostalog, Srbiji preporučuje da autonomiju Vojvodine ne treba umanjivati i da Zakon o finansiranju Vojvodine treba usvojiti bez daljeg odlaganja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga