Deklaracija: Vojvodina je voljom svojih građana u sastavu Srbije

Na delu je narušavanje ranije stečenih prava Vojvodine, što je nezabeleženo u modernoj evropskoj praksi

06. apr 2013

Deklaracijom o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Autonomne Pokrajine Vojvodine konstatuje se povreda prava i nadležnosti pokrajinskih organa vlasti i od republickcih vlasti se traži poštovanje prava i obaveza, kada je autonomija Vojvodine u pitanju, navodi se u Predlogu teksta deklaracije, u koji je Autonomija imala uvid.

„Autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana i njihovom voljom Vojvodina je u sastavu Srbije. U tom duhu, autonomija Vojvodine je i Ustavom Srbije uređeno i obezbeđeno pravo na različitost, pri čemu se podrazumeva decentralizacija vlasti, podela nadležnosti i samostalno uređivanje određenih poslova od interesa za građane pokrajine“, piše u Predlogu deklaracije.

Ocenjuje se da je na delu narušavanje ranije stečenih prava Vojvodine, što je „nezabeleženo u modernoj evropskoj praksi“.

Dodaje se da su nesporazumi krenuli uzlaznom linijom krajem 2012. godine, a bili su vezani za uređivanje pitanja finansiranja AP Vojvodine.

„Republička vlada, bez konsultacija sa pokrajinskim organima, počela je na neustavan način da raspolaže pokrajinskom imovinom. Tako je Uredbom, primera radi, značajna imovina čiji je gruntovni vlasnik Pokrajina, bez bilo kakve saglasnosti, protivzakonito ustupljena Gradu Novom Sadu“, piše u Predlogu deklaracije.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić je ranije danas najavio da će pokrajinski parlament u sredu doneti Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine, jer „velika većina građana jasno vidi da se ta prava ne poštuju i povređuju“.

„Deklaracija će ozbiljno upozoriti na to da nepoštovanje načela autonomije, ustavnih i zakonskih rešenja, slabi pravnu državu i evropsku demokratsku praksu. Time se ugrožavaju stabilnost i normalno funkcionisanje odgovorne države“, poručio je Pajtić u pisanoj izjavi za javnost.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga