- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Deklaracija o pomirenju u regionu

Lideri sedam zemalja regiona na samitu Unesko u Viminacijumu jednoglasno su danas usvojili Deklaraciju o pomirenju. Domaćin samita, Boris Tadić u obraćanju okupljenima istakao je značaj umetnosti i kulture u procesu pomirenja i očuvanju nacionalnog identiteta zemalja regiona.

Predsednik Srbije je najviše govorio o Kosovu i istako neophodnost da Visoki Dečani, Gračanica, Bogorodica Ljeviška u dokumentima Unesko ostanu onako kako su upisani – kao srpska kulutrna baština.

Boris Tadić srdačno je dočekao svoje goste na platou ispred arehološkog nalazišta Viminacijum kod Kostolca, a onda im za okruglim stolom poručio da je perspektiva članstva u EU veoma bitan podsticaj u procesu pomirenja.

Predsednik Srbije je okupljenim liderima izložio svoje probleme i poručio da će se lično angažovati da srednjevekovni manastiri na Kosovu ostanu srpski.

„Ove svetinje predstavljaju samu srž srpskog identiteta. Fizički su nažalost ugrožene od strane ekstremista – oko 150 crkava i manastira uništeno je od 1999. godine, od toga 35 tokom martovskog pogroma 2004. godine. Svedoci smo političkih pokušaja Prištine da se nesporni srpski identitet ovih svetinja zameni kosovarskim“, rekao je Tadić.

O Kosovu je govorio i albanski predsednik Bamir Topi. On se založio za postojanje još jedne stolice za okruglim stolom danas u Viminacijumu.

„Kosovo ne treba da ostane izvan ovakvih razgovora, već treba sa svojim glasom da osnaži svoju kulturu, za šta je potrebna dobra volja svih. Narodi ne treba da žive s tenzijama iz prošlosti, već u harmoniji i miru, a jedinstvo u regionu je moguće i neophodno“.

Albanski predsednik smatra da političari treba da se potrude da se i glas kosovskih vlasti čuje u cilju poboljšanja dijaloga.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je rekao da je BiH jedinstvena po mnogo čemu, pre svega po multikulturalnosti, navodeći da je ta zemlja prošla kroz težak period rata u kojem su stradali kulturni spomenici, kao i džamije, mostovi i crkve.
On je pohvalio saradnju zemalja bivše Jugoslavije na zajedničkoj inicijativi da se predloži da u spisak Uneskovog kulturnog nasleđa uđu i srednjovekovni nadgrobni spomenici stećci.
Izetbegović je takođe pozvao učesnike današnjeg samita da podrže inicijativu da se naredni, deseti skup lidera zemalja jugoistočne Evrope posvećen kulturi održi u BiH, odnosno u Mostaru.

Nakon Izetbegovića, učesnicima se obratio bugarski predsednik Georgi Prvanov i rekao je da susreti poput ovog predstavljaju dokaz da pomirenje u regionu nije fraza i nešto deklarativno, već istinski proces i ukazao da je potrebno iskoristiti sve mogućnosti za izgradnju novih kulturnih koridora.

(agencije)

Podelite ovu stranicu!