Dekan Pravnog fakulteta mesečno zarađuje 5.600 evra

"Ne znam tačno sada da vam kažem koliku platu dobijam kao dekan, a ne znam ni koliko ukupno mesečno zarađujem", rekao je Keča.

19. nov 2013

Dekan Pravnog fakulteta Ranko Keča, prema izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije, mesečno zaradi 644.000 dinara.

Na osnovu osam različitih stavki, njegova mesečna primanja iznose 582.000 na matičnom fakultetu, a dodatnih 62.000 dobija s beogradskog Pravnog.

Poređenja radi, rektor Novosadskog univerziteta Miroslav Vesković ima mesečna primanja od 225.000 dinara. – Imam visoka primanja, ali to je zato što sam jedan od deset profesora građansko-procesnog prava u Srbiji. Ne znam zašto se sada polemiše o tome, a koliko zarađuje rektor, u to ne zalazim – kaže Keča, koji je petu godinu na funkciji dekana Pravnog.

On tvrdi da pojedini podaci u izveštaju agencije nisu tačni. – Nije tačno da dobijam novac za naučnoistraživački rad jer nisam ni konkurisao za projekte. Kao dekan i redovni profesor, dobijam platu, a za funkciju šefa Katedre za građansko pravo ne primam ni dinar – kaže Keča za 24 sata.

S druge strane, Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost“ i bivši član Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, kaže da Kečine tvrdnje nisu tačne. – Baratamo tačnim i proverenim podacima, a agencija je veoma revnosna kada je u pitanju ažuriranje. Ako je bilo nekih izmena u vezi s njegovom prihodima, Keča je bio dužan da ih prijavi agenciji. Nemoralno je i skandalozno da jedan dekan na svom fakuletetu ima osam različitih primanja. To su najveći prihodi kada su u pitanju dekani svih fakulteta u Srbiji – kaže Spasić.

Kako stoji u poslednjem ažuriranom izveštaju o prihodima funkcionera objavljenom na sajtu agencije, imovinu Ranka Keče čine i jednosoban i trosoban stan, garaža i automobil sitroen C4.

– U budžetu nema novca za školarine za siromašne studente, podižu cene hrane u menzi, a s druge strane, jedan dekan toliko zarađuje. Od Agencije za borbu protiv korupcije tražićemo da provere da li postoji sukob interesa u ovom slučaju, a od budžetske inspekcije da obavi kontrolu trošenja novca na Pravnom fakultetu – kaže Spasić.

Uprkos brojnim insistiranjima da kaže koliku to platu dobija na Pravnom fakultetu i koliko mesečno zarađuje, ukoliko podaci agencije nisu tačni, Ranko Keča to nije želeo. – Moja mesečna primanja variraju. Ne znam tačno sada da vam kažem koliku platu dobijam kao dekan, a ne znam ni koliko ukupno mesečno zarađujem – rekao je Keča.

Izvor prihoda Ranka Keče po Agenciji:

Pravni fakultet u NS dekan 113.960
Pravni fakultet u NS naučna delatnost 21.094
Pravni fakultet u NS naučna delatnost 9.488
Pravni fakultet u NS redovni profesor 195.443
Pravni fakultet u NS nastavna aktivnost 6.000
Pravni fakultet u NS naučni rad 221.969
Pravni fakultet u NS prevoz zaposlenog 1.612
Pravni fakultet u NS službeni put 12.478
Pravni fakultet u BG redovni profesor 62.158

(021/24 sata)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga