Dejli telegraf: Ruska zavera za ubistvo Đukanovića

Sve je planirano tako da se mogu okriviti odmetnuti ruski agenti i nacionalisti, ali dokazi su pokazali da je nezamislivo da plan nije imao podršku sa visokog nivoa

19. feb 2017

Rusija je planirala da ubije bivšeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića i da zbaci njegovu Vladu prošle godine, piše britanski „Dejli telegraf“.

Oni se tu pozivaju na izvor uz Vlade Velike Britanije, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Navodi se da su državni udar na dan parlamentarnih izbora tokom kojeg je planirano zauzimanje zgrade Skupštine i ubistvo prozapadnog lidera, vodili ruski obaveštajci uz podršku i blagoslov Moskve, kako bi sabotirali plan Crne Gore da se učlani u NATO.

„Dejli telegraf“ navodi da je plan je sprečen samo nekoliko sati pre nego što je trebalo da bude sproveden u delo, a trebalo je da izazove krvoproliće i uvede zemlju u nemire u predvečerje njenog učlanjenja u NATO.

Navodi se da se sve to događa dok ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov optužuje NATO da je „institucija Hladnog rata“, čije širenje u poslednjih 30 godina vodi napetostima bez presedana u Evropi.

„Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori planiranog za 16. oktobar prošle godine bio je nesumnjiv primer rastuće agresivne kampanje mešanja u poslove Zapada“, rekao je britanskom listu neimenovani izvor iz britanske vlade.

Britanski šef diplomatije Boris Džonson i njegov američki kolega Reks Tilerson, navodi list, prošle nedelje su na svom prvom susretu, razgovarali o dešavanjima u Crnoj Gori. „Dejli telegraf“ podseća da su na poternici Interpola dvojica ruskih državljana, za koje crnogorske vlasti tvrde da stoje iza planiranih napada.

„Njih dvojica su mesecima nadgledali regrutovanje i opremanje male grupe srpskih nacionalista koji su, prerušeni u policajce, trebali da izvrše napad na zgradu crnogorskog parlamenta i ubiju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića“, piše list.

Navodi se da je Kremlj demantovao bilo kakvu umešanost, a crnogorski tužilac nije optuživao ruske vlasti već je za sve optužio ruske nacionaliste, kao i da proruska opozicija u Crnoj Gori tvrdi da je celi slučaj izlažiran.

„Dejli telegraf“ navodi da su britanske i američke obaveštajne agencije pozvane da pomognu vlastima u crnoj Gori da rasvetle ceo slučaj i prikupljeni dokazi upućuju na to da su umešani visoki ruski zvaničnici.

„Telefonski razgovori zaštićeni šifrom, prepiske putem mejlova i iskazi svedoka saradnika sada su deo istrage u sklopu koje je 21 osoba optužena za pokušaj terorizma i urušavanja državnog poretka Crne Gore“, piše britanski dnevnik.

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković kazao je „Dejli telegrafu“ da nema sumnje da su sve organizovali i finansirali ruski obaveštajni zvaničnici zajedno sa lokalnim radikalnim elementima.

Izvori britanskog lista su kazali da je sve planirano tako da se mogu okriviti odmetnuti ruski agenti i nacionalisti, ali dokazi su pokazali da je nezamislivo da plan nije imao podršku sa visokog nivoa.

„Pričate o zaveri da se poremeti ili svrgne Vlada na neki način. Nezamislivo je da sve to nije neko odobrio“, kazao je jedan od izvora „Dejli telegrafa“.

Navodi se da su detalji plana obelodanjeni nakon što je britanski ministar odbrane Makl Folon upozorio na „promene poteza“ u mešanju Kremlja u zapadnim zemljama tokom 2016. godine. Folon je krajem oktobra upozorio da Rusija „očigledno testira NATO i Zapad tražeći načine da proširi svoj uticaj, destabilizuje države i oslabi Alijansu“.

„Dejli telegraf“ piše da je Moskva prošle godine više puta poručila da Crna Gora treba odustati od članstva u NATO i da Moskva želi da država sa 600.000 stanovnika ostane u njenoj sferi uticaja ili makar neutralna, a i u prošlosti je veoma snažno lobirala za pristup lukama na Jadranu, prenosi RTCG.

(Tanjug)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga