Decentralizacija kao prazna predizborna priča?

Ništa od decentralizacije dok se ne završi velika tranziciona pljačka

30. mar 2012

Koliko su realna obećanja mnogih stranaka da će, čim dođu na vlast, decentralizovati državu Srbiju? Obećanje je staro već 12 godina, još iz vremena rušenja Miloševićevog režima, ali se nije mnogo odmaklo u realizaciji onoga u šta su se tadašnji opozicioni političari zaklinjali.

Kako se predizborna kampanja zahuktava, sve je više onih političara i stranaka koji obećavaju da će sprovesti decentralizaciju, odnosno da vlast više neće stanovati samo na državnom nivou, već će i lokalna i pokrajinska vlast dobiti značajnije nadležnosti u rešavanju svakodnevnih problema građana.

Postavlja se, međutim, pitanje da li je decentralizacija samo prazna predizborna priča?

Završnica velike tranzicione pljačke

Direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada Aleksandar Popov za Dojče vele podseća da je pre tri godine formiran Nacionalni savet za decentralizaciju, s ciljem da sačini Nacionalnu strategiju za decentralizaciju do kraja 2011. godine. Međutim, dodaje on, zapelo je već kod samog početka rada pa se Nacionalni savet nijednom nije sastao od aprila 2010. godine, a Strategija nije doneta. Dakle, iako je Vlada Srbije formirala to telo, ministri su bojkotovali njegov rad, kaže Popov.

“Danas svi nešto kritikuju, svi nešto nude, a mnogi od njih su imali šanse da nešto konkretno urade i da se stanje promeni. Problem je što, kao i u mnogim drugim oblastima, i ovde na delu imamo simulaciju. Jedno se najavljuje politički u jednom trenutku, a onda kada to treba da se sprovede, taj isti koji je to najavio, opstruiše realizaciju toga, i ovo nije jedini primer za to. Naprosto, ne žele da dele vlast sa nižim nivoima, posebno dok traje ova završnica velike tranzicione pljačke”, ocenjuje Popov.

Model zasukanih rukava

Ekonomista Miroslav Prokopijević skreće pažnju da je jedan od najvažnijih preduslova za prenošenje nadležnosti na lokalne vlasti to da se same lokalne vlasti reformišu.

„Moraju lokalne vlasti da zasuču rukave i mora iz osnova da se reformiše lokalna vlast. Poreze koji se tiču preduzetništva treba smanjiti što više. U modelu zasukanih rukava u upravljanju opštinama ne sme da bude zapošljavanja partijskih kadrova, što podrazumeva i reformu javnih i komunalnih preduzeća. Dakle, ima tu mnogo posla”, smatra Prokopijević.

Demokratizacija = decentralizacija

Profesorica beogradskog fakulteta Politicckih nauka Snežana Đorđević kaže da Srbija na putu ka EU mora ići putem decentralizacije.

“Decentralizacija je tesno povezana sa procesom demokratizacije. Čitava Evropska Unija je demokratski uređena i decentralizovana, i lokalne vlasti obavljaju vrlo važne poslove koje ne može niko drugi kvalitetno da obavi umesto njih. Naša država se, međutim, jako dugo opire, pa smo videli koliko je dugo trajao proces prenošenja imovine, odnosno vraćanja imovine lokalnim samoupravama koja im je 1995. godine oduzeta. A pravo na imovinu je jedno od prvih prava koje lokalne vlasti imaju svugde u svetu”, navodi Đorđevićeva.

Prvi preduslov za decentralizaciju je da se promeni postojeći Ustav Srbije. Međutim, upozoravaju naši sagovornici, to neće ići ni malo lako, jer je ustav donet uz saglasnost svih i danas ključnih političkih aktera.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga