Deca u Srbiji čine samo oko 17 odsto stanovništva, oko 40 odsto u siromaštvu ili na granici

Gotovo 20 odsto dece nije primilo sve vakcine, blizu 30 odsto dece mlađe od pet godina nema adekvatnu ishranu

20. nov 2018

Prema rezultatima UNICEF-a, u Srbiji deca čine samo 17,3 odsto stanovništva, 9,5 odsto dece žive u apsolutnom siromaštvu, a čak 30,2 odsto dece živi na granici siromaštva, saopštio je danas Dom zdravlja Novi Sad, povodom Međunarodnog dana deteta.

Gotovo 20 odsto dece nije primilo sve vakcine, blizu 30 odsto dece mlađe od pet godina nema adekvatnu ishranu, dok 50 odsto dece uzrasta od tri do pet godina ne ide u vrtić, navodi se u saopštenju za javnost.

Dodaje se da gotovo 30 odsto dece ispod pet godina života nema ni tri dečje knjige u kući, a u siromašnim porodicama procenat je dvostruko veći i iznosi 64 odsto.

Jedno od četvoro dece do dve godine starosti je iskusilo fizičko kažnjavanje, a više od 40 odsto dece je izloženo nasilnim metodama disciplinovanja kod kuće koje negativno utiču na njihov razvoj, piše u saopštenju.

Navodi se da se gotovo 60 odsto devojčica iz romskih naselja uda pre navršene 18. godine, dok je procenat za devojčice iz opšte populacije sedam odsto.

“Mi, zaposleni u Domu zdravlja Novi Sad na današnji dan svečano se obavezujemo da ćemo nastaviti da poštujemo i branimo prava svakog deteta bez obzira na njihov pol, nacionalnu ili versku pripadnost”, poručili su iz Doma zdravlja.

Pozvali su sve partnerske ustanove i nevladine organizacije koje rade za decu da ulože dodatne napore kako bi zajednički ostvarili ciljeve: da svako dete bude zdravo, dobro uhranjeno, da živi u sigurnom okruženju sa odgovornim roditeljima i da ima priliku da istražuje i uči.

“Jer, deca su naša budućnost, oduvek i zauvek”, poručuje se u saopštenju.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga