Deca prisustvuju porodičnom nasilju

Nasilje veoma često traje godinama i ne prijavljuje se, tako da u više od 30 odsto slučajeva traje od dve do pet godina, oko 29 odsto od pet do deset godina, a u oko 13 odsto slučajeva od 10 do 15 godina

01. mar 2013

U 76,5 odsto slučajeva deca prisustvuju nasilju nad majkom, a u oko 46 odsto slučajeva deca su i sama žrtve porodičnog nasilja, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Autonomni ženski centar, a koje je prezentovano danas na okruglom stolu u Novom Bečeju.

U istraživanju je ispitano 170 žena koje su bile izložene psihičkom, fizičkom, ekonomskom i seksualnom nasilju.

Nasilje veoma često traje godinama i ne prijavljuje se, tako da u više od 30 odsto slučajeva traje od dve do pet godina, oko 29 odsto od pet do deset godina, a u oko 13 odsto slučajeva od 10 do 15 godina.

Istraživanje je sprovelo 12 ženskih organizacija, članica Mreža žena protiv nasilja, u 12 opština u Srbiji, među kojima je i Novi Bečej, pod nazivom „Posledice izloženosti dece nasilju prema majkama i odgovor javnih službi“.

Okrugli sto je realizovan u okviru šireg projekta „Zaštita dece od nasilja u jugoistočnoj Evropi“ koji je finasirala EU u partnerstvu sa UNICEF-om.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga