Deca ometena u razvoju zastrašivana da ćute o medicinskoj deponiji

Deca golim rukama iskopavala igle sa špricevima, infuzije, analgetike, antibiotike, a onda im pretili da ćute o tome

03. avg 2013

Štićenici Doma za decu ometenu u razvoju u Veterniku kod Novog Sada, otkopali su duboku deponiju medicinskog materijala ispred igrališta u dvorištu doma, saopštila je nevladina organizacija “Sigurna pozicija”.

Na video snimcima vidi se kako štićenici doma sa nastavnicima iskopavaju veću količinu medicinskog materijala, kao što su igle špriceva, kapi za nos, antibiotici, infuzije, plazme i analgetici.

Deca su počela golim rukama da iskopavaju medicinski otpad u prisustvu vaspitača, psihologa i medicinskog radnika Milana R. koji se tu zatekao.

Iskopano je oko pet velikih vreća neiskorišćenog medicinskog materijala, a NVO sumnja da u zemlji ima još deponija sa lekovima, koje nisu prošli adekvatno sanitarno-tehnološko uništavanje.

Dejan Nestorović iz “Sigurne pozicije”, koji je nedavno posetio decu ometenu u razvoju u domu u Veterniku, rekao je su deca bila zastrašivana i vršen je pritisak na njih da ćute o ovom događaju.

Prema njegovim rečima, nekoliko zaposlenih u domu pretilo je korisniku doma B.G. (25) da će centar i dom preduzeti određene radnje protiv njega.

“Sigurna pozicija” pozvala je nadležne organe da slučaj ispitaju do kraja i da se javnost informiše ko je odgovoran za zakopavanje ogromne količine lekova u blizini dečijeg igrališta.

NVO je zatražila da se ispita i da li je bilo psihičke i fizičke torture prema štićenicima.

Snimak i svedočenja o psiho-fizičkoj torturi u domu u Veterniku “Sigurnoj poziciji” su dostavila deca koja su ostala bez roditeljskog staranja i smeštena su u ovoj ustanovi.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga