Deca migranti željna pažnje i topline

Oni nemaju ništa svoje, njima se ništa ne donosi, nikakva toplina ne daje, nikakva empatija

30. dec 2016

 

Pedagoškinja Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Jovana Vinčić izjavila je danas u Subotici da su zajedno sa međunarodnim udruženjem studenata medicine IFMSA Srbija podelili paketiće deci migrantima koji borave u kampu na Kelebiji i u prihvatnim centrima u Subotici, Beogradu i Krnjači i da je deci neophodna pažnja i toplina koju nemaju.

Vinčić je rekla za portal Magločistač da su se deca jako obradovala, posebno ona koja borave na Kelebiji, blizu graničnog prelaza sa Mađarskom, i koja nemaju adekvatan smeštaj i a zaboravljena su i ostavljena.

“U pitanju je grupica maloletnika bez pratnje. Oni nemaju ništa svoje, njima se ništa ne donosi, nikakva toplina ne daje, nikakva empatija. Oni su se posebno ozarili”, rekla je Vinčić, dodavši da su zajedno sa volonterskom mrežom pokušali da provedu vreme s njima i da im ulepšaju praznične dane.

“Iako to nije tradicija koja je prisutna u zemljama iz kojih oni dolaze ali jeste praznik koji je za nas važan. Vreme praznika je uvek vezano za porodicu, za bliske i drage osobe. Želeli smo da im ulepšamo dane koji simbolišu neku toplinu i sigurnost”, kazala je ona.

Ukazujući da se veliki broj građana postavio humano prema izbelicama i da su pokazali solidarnost, istakla je da i institucije treba da budu otvorenije i humanije prema ovim ljudima i da im ukažu pažnju.

Deci migrantima uručene su i čestitke koje su napravili učenici Srednje medicinske škole u Subotici na radionicama koje je organizovao Centar za pomoć tražiocima azila u saradnji sa organizacijom Samoinicijativa, prenosi Magločistač.

U kampu na Kelebiji, na otvorenom, blizu granice sa Mađarskom, trenutno boravi oko 40 migranata od kojih je troje maloletno i bez pratnje roditelja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga